Island vyhlásil nejvyšší stupeň výstrahy kvůli sopce Bárdarbunga

Island zvýšil varování před erupcí sopky Bárdarbunga na nejvyšší, červený stupeň. Varuje tím letecké společnosti, že v okolí vulkánu hrozí silné znečištění vzduchu popelem. Úřady už oblast evakuovaly ve středu. Za poslední týden tam zaznamenaly stovky drobných otřesů. Podle meteorologů už v sopce pravděpodobně začala podledovcová erupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cedule zakazuje přibližovat se k asi 20 kilometrů vzdálené islandské sopce Bárdarbunga

Cedule zakazuje přibližovat se k asi 20 kilometrů vzdálené islandské sopce Bárdarbunga | Zdroj: Reuters

„Velmi se zvýšil počet slabých zemětřesení a byl pozorován specifický seismický jev, seismic tremor nebo-li seismické chvění, což je úkaz, který zpravidla doprovází výstup magmatu na povrch,“ vysvětlil seizmolog Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Na povrchu ledovce ale zatím žádné změny nebyly zaznamenány. Podledovcová erupce je přesto podle odborníků velmi pravděpodobná.

„Podledovcová erupce znamená, že se láva dostala na zemský povrch, ale zatím neprohřála ledovec, a protože je v tomto místě značně silný, tloušťka může být až 400 metrů, tak zatím není jasné, jak bude erupce silná,“ dodal Špičák.

Bárdarbunga patří k jinému vulkanickému systému než sopka Eyjafjallajökull, která vybuchla v roce 2010. Tehdy značně omezila létání nad Evropou. Případná erupce sopky Bárdarbunga by neměla leteckou dopravu omezit tak zásadně.

Simona Bartošová, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme