Česká smíšená štafeta si na mistrovství světa doběhla pro bronz, Američané zvítězili ve světovém rekordu

Česká smíšená štafeta v běhu na 4x400 metrů získala na mistrovství světa v Budapešti bronzovou medaili. Vyhráli Američané ve světovém rekordu 3:08,80. Čtveřice Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová proběhla cílem jako třetí v českém rekordu 3:11,98.

Budapešť (Aktualizováno: 22:45 19. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtveřice Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová proběhla cílem jako třetí v českém rekordu 3:11,98.

Čtveřice Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová proběhla cílem jako třetí v českém rekordu 3:11,98. | Foto: Iva Roháčková

Češi se od začátku drželi na čtvrté pozici a na posledním úseku Vondrová marně dotírala na britskou štafetu. Ale nizozemská překážkářka Femke Bolová na vedoucí pozici těsně před cílem upadla a ztratila kolík.

Tím se českému kvartetu otevřela cesta k nečekanému bronzu. Navíc v čase, který znamenal vylepšení národního rekordu 3:12,34 z mistrovství Evropy družstev v Chorzówě.

Dvojnásobný olympijský vítěz Crouser letos vylepšil vlastní světový rekord, ale také se potýkal se zdravotními problémy a lékaři mu kvůli krevním sraženinám v lýtku rozmlouvali start v Budapešti.

Uvěřili jsme, až když jsme to viděli na tabuli, říkají Češi po senzačním bronzu ve smíšené štafetě

Číst článek

Američan se s tím však skvěle vyrovnal. Hned v první sérii se představil pokusem dlouhým 22,63 m, k čemuž se nikdo ze soupeřů nedokázal ani přiblížit. V poslední sérii už jako jistý vítěz ohrozil i rekordní výkon z květnového mítinku v Los Angeles.

Ital Leonardo Fabbri ve třetí sérii vylepšil osobní maximum o 35 centimetrů a výkonem 22,34 poskočil překvapivě na druhé místo. Američan Joe Kovacs, dvojnásobný mistr světa, měl díky maďarským kořenům v hledišti hodně příznivců, a udělal jim radost v páté sérii výkonem 22,12, což mu vyneslo bronz.

Smůla před cílem

Běh na 10 000 metrů ovládla Gudaf Tsegayová před dalšími Etiopankami Letesenbet Gideyovou a Ejgayehu Tayeovou. Do cílové rovinky vbíhala jako první olympijská vítězka Sifan Hassanová z Nizozemska, ale v souboji s Tsegayovou upadla a skončila bez medaile.

Do Budapešti přijela se stejným plánem jako do Tokia, kde vyhrála pětku i desítku a na 1500 m vybojovala bronz. Odpoledne uspěla v mílařském rozběhu, a když 250 metrů před cílem desítky zaútočila, zdálo se, že míří k dalšímu zlatu. Pád ale její naděje pohřbil.

První zlatou medaili na šampionátu získal už dopoledne španělský chodec Álvaro Martín. V deštivém závodu na 20 kilometrů navázal na prvenství z loňského evropského šampionátu v Mnichově.

Martín zvítězil o sedm sekund před Švédem Perseusem Karlströmem, který byl loni v Eugene třetí. Pro bronz si v maďarské metropoli došel Brazilec Caio Bonfim, japonský obhájce titulu Tošikazu Jamaniši skončil až pětadvacátý. Kvůli hrozbě bouřek odložili pořadatelé start o dvě hodiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme