Překonala covid i rakovinu, nyní chce americká výškařka Loweová na svou pátou olympiádu

Úspěšná americká výškařka Chaunte Loweová po rakovině prsu překonala i covid-19 a chtěla by na pátou olympiádu. Bronzová medailistka z her v Pekingu 2008, kde se cenného kovu dočkala až po diskvalifikaci tří soupeřek za doping, se chystá na národní kvalifikaci, která se uskuteční v červnu v Eugene. Tam potřebuje skončit mezi nejlepší trojicí. Návrat po zdravotních problémech ale pro ni není snadný.

Los Angeles (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chaunte Loweová

Chaunte Loweová | Foto: Reuters, Robert Galbraith | Zdroj: Reuters

Když si v roce 2019 objevila v prsu bulku, lékaři ji nejdříve uklidňovali, že nepůjde o nic vážného. Nakonec se ale ukázalo, že se jedná o agresivní typ rakoviny. Loweová musela podstoupit dvojitou mastektomii a pětiměsíční chemoterapii. Loňské odložení olympijských her v Tokiu kvůli koronaviru jí tak přišlo vhod.

VIDEO: Hvězda amerického fotbalu mezi sprintery. Metcalf se neúspěšně pokusil o kvalifikaci do Tokia

Číst článek

Koronavirus ale do jejího života zasáhl i negativně, když před pár měsíci covidem-19 onemocněla její nejstarší dcera. Loweovou to vyděsilo, covidu se kvůli své oslabené imunitě chtěla vyhnout za každou cenu. Nakazili se ale všichni v domácnosti včetně jí, manžela a dalších dvou dětí. „Když jsem zjistila, že nás všech pět má covid, byla jsem zděšená. Znovu jsem měla rozhovor s manželem, při kterém jsem se s ním loučila,“ svěřila se sedmatřicetiletá atletka agentuře Reuters.

Z onemocnění se zotavila, ale po návratu k tréninku bojovala s tíhou na hrudníku, bolestmi plic a zad. Před americkou olympijskou kvalifikací je proto opatrná. „Doufám, že se mi síla vrátí. Ale abych byla upřímná, tak si nejsem jistá. Ale vím, jaká jsem bojovnice, a chci do toho dát všechno. Musím jet na plný plyn a použiju všechny své zbraně, abych se dostala do týmu,“ řekla halová mistryně světa z roku 2012.

Trojnásobná matka si navzdory obtížným životním situacím nemyslí, že by prožívala smutný příběh. „I když se tohle všechno stalo, tak tohle je příběh naděje. Všichni teď čelíme mnoha výzvám a musíme je zvládnout a být vděční za dar, který máme. Tohle je dobrý příběh. Mohu zase skákat a jsem bez rakoviny,“ dodala Loweová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme