Kvalifikace na olympijské hry se ruší. Čeští sportovci neví, jestli se do Tokia vůbec dostanou

Zmatek a nejistotu působí světová pandemie koronaviru v kvalifikacích na olympijské hry do Tokia. Ruší se spousta posledních možností, jak zabojovat o hry pod pěti kruhy a sportovní federace prodlužují termíny.

Praha (Aktualizováno: 21:23 18. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český mílař Jakub Holuša

Český mílař Jakub Holuša | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Mezinárodní olympijský výbor v úterý uvedl, že je naplněno 57 procent z 11 tisíc míst ve všech 33 sportovních odvětvích, která na hrách budou.

Kulhavého naděje na olympiádu nejspíš vyhasla. UCI přerušila sezonu, nemá se jak kvalifikovat

Číst článek

Otázkou je, jak se kvalifikace vyvinou dál a jakou šanci budou mít čeští reprezentanti. Mimo jiné jsou zrušeny dubnové evropské kvalifikace v jachtingu, stolním tenisu, šermu, judu a zápasu. Otazník visí nad evropskou dodatečnou kvalifikací v rychlostní kanoistice, která měla být 6. a 7. května v Račicích.

„Situace je velice složitá a variant je hodně. Nikdo neví, co a jak bude,“ řekl Nikolas Endal z České asociace stolního tenisu.

Stolní tenis

Stolní tenisté měli hrát o čtyři místa v kvalifikaci v Moskvě začátkem dubna, ale turnaj nebude. Možná se uskuteční v týdnu před závěrečnou světovou kvalifikací, která je v plánu v květnu v Dauhá. „Nebo se může využít světového žebříčku,“ řekl Endal. Tato varianta by měla do Tokia posunout Hanu Matelovou a Pavla Širučka.

Atletika

Atleti plní limity od loňska a doplňovat se bude na základě žebříčku zveřejněného 1. července. Problém mají zejména maratonci, kterým končí kvalifikační období 31. května a nyní nemají, kde limit zaběhnout.

„Nedokážu si představit, jakým způsobem to bude fungovat, s jakým řešením světová atletika přijde. Ve chvíli, kdy lidi nemají kde závodit, tak to nebude spravedlivé. Pokud člověk půl roku trénuje a má jednu ránu, jeden maraton jako Marcela Joglová, a nebude mít možnost vystartovat a někde ten výkon podat, je to ztráta času, úsilí a tak dále,“ řekl šéftrenér Jan Netscher.

Trénikový kemp musel kvůli koronaviru přerušit například i český mílař Jakub Holuša, který na svůj instagram přidal fotku s tréninkovou skupinou. S tou však strávil pouhý týden.

Jachting

Jachtaři měli mít poslední šanci zabojovat o Tokio v Janově v polovině dubna. O náhradním závodu jachtařská federace zatím nerozhodla. Spekuluje se o Medembliku začátkem června nebo německém Kielu koncem června.

„Pokud by se termín olympijských her nezměnil, pak není jasné, jak by poslední kvalifikovaní jachtaři dopravili své lodě z Evropy do Japonska. Cesta kontejneru, kterým se běžně lodě do zámoří posílají, trvá přibližně dva měsíce,“ uvedla Eva Skořepová z Českého svazu jachtingu.

Jediným dosud kvalifikovaným českým jachtařem je windsurfař Karel Lavický, který závodí ve třídě RS:X a připravuje se již na svou třetí olympiádu. Kontejner s doprovodným člunem a dalším vybavením pro Lavického je již naložen v Newcastlu a měl by v nejbližší době odplout, aby mohl absolvovat Světový pohár na Enošimě 14. až 21. června. V Japonsku chce pak před olympiádou trénovat.

Kanoistika

Mimo jiné jsou zrušeny dubnové evropské kvalifikace v jachtingu, stolním tenisu, šermu, judu a zápasu. Na počátku května se nepojede ani dodatečná evropská kvalifikace v rychlostní kanoistice v Račicích. „Situace je velice složitá a variant je hodně. Nikdo neví, co a jak bude,“ řekl Nikolas Endal z České asociace stolního tenisu.

Judo

Judo má zrušeny kvalifikační turnaje do konce dubna a ME v Praze je přeloženo z prvního květnového víkendu na 19. až 21. června. Mezinárodní federace prodloužila sbírání bodů do žebříčku o měsíc do konce června.

Šerm

Šermířům se měl uzavřít žebříček pro olympiádu už 4. dubna, ale poslední turnaje se nekonaly. Evropská kvalifikace v Madridu 18. a 19. dubna byla též zrušena. Mezinárodní federace FIE zažádala MOV o posunutí termínů kvalifikací stejně jako moderní pětibojaři, z kterých se zatím kvalifikoval Martin Vlach díky bronzu z loňského mistrovství Evropy. Šermíři jsou dosud bez účastnického místa.

Tenis

Nejasno je u tenistů, kteří se kvalifikují na základě žebříčků ATP a WTA, ale turnaje se ruší a přeloženo bylo Roland Garros, po kterém měla být uzávěrka. Turnaje se ruší i golfistům, ale Klára Spilková by se měla z žebříčku kvalifikovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme