Fotbalisté Leverkusenu si finále Evropské ligy nezahrají. Před branami finále skončil i Juventus

Fotbalisté Leverkusenu v kádru s českými reprezentačními útočníky Adamem Hložkem a zraněným Patrikem Schickem si finále Evropské ligy nezahrají. Bayer remizoval v domácí odvetě semifinále s AS Řím bez branek a po úvodní venkovní porážce 0:1 do souboje o vítěznou trofej nepostoupil. Dál neprošel ani Juventus, který proti Seville padnul 1:2 po prodloužení.

Leverkusen (Aktualizováno: 7:02 19. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zklamaní fotbalisté Leverkusenu

Zklamaní fotbalisté Leverkusenu | Zdroj: Reuters

Hložek naskočil jako střídající hráč v 80. minutě, Schick je do konce sezony ze zdravotních důvodů mimo hru.

AS Řím se ve finále 31. května v Budapešti utká se Sevillou, která udolala Juventus Turín 2:1 po prodloužení. Rozhodující gól dal v 95. minutě střídající Erik Lamela. Po 90 minutách skončily oba vzájemné zápasy 1:1, hosty dnes poslal do vedení v 65. minutě Dušan Vlahovič, ale za šest minut srovnal další střídající hráč Suso.

Sevilla prošla do finále soutěže už posedmé, všech předchozích šest účastí proměnila v zisk trofeje. Naposledy se radovala v sezoně 2019/20. AS Řím si v pohárech zahraje finále celkově počtvrté a podruhé za sebou, před rokem ovládl Evropskou konferenční ligu.

Leverkusen po úvodní porážce v Římě potřeboval smazat ztrátu a od úvodu byl výrazně aktivnější. První půli vyhrál 12:1 na střely, ale jedinou gólovou šanci do přestávky měl ve 12. minutě, kdy Moussa Diaby po úniku napálil horní tyč.

Po změně německý klub dál narážel na vyhlášenou defenzivu AS. V 67. minutě vytáhl přízemní zakončení Kerema Demirbaye brankář Rui Patrício, v 81. minutě pak těsně minul tyč Sardar Azmún. Vytoužený gól, který by Leverkusen nasměroval do prodloužení, nedal ani střídající český reprezentant Adam Hložek. Bayer tak na první finále v pohárech po 21 letech a celkově třetí v klubové historii nedosáhl.

Sevilla - Juventus 2:1 po prodl.

Obránce Federico Gatti zajistil před týdnem Juventusu v závěru nastavení domácí remízu a v odvetě proti Seville se mohl prosadit už po 15 minutách, kdy jeho hlavičku vyrazil brankář Búnú. Na opačné straně proti Lucasu Ocamposovi zasáhl gólman Wojciech Szczesny.

Sevilla sice více držela míč, ale Juventus hrozil z brejků. Angelu Di Maríovi však technické zakončení nevyšlo a Moise Kean ve 33. minutě trefil ze strany tyč. Mezitím Marcos Acuňa ranou z dálky protáhl hostujícího brankáře. Turínští pak dostali míč do sítě, ale gól neplatil kvůli předchozímu ofsajdu. V nastavení pak Juan Cuadrado fauloval Olivera Torrese těsně před vápnem a domácí výhodu penalty nedostali.

Pohledný fotbal pokračoval i po pauze. Adrien Rabiot po brejku stejně jako Bremer po hlavičce těsně minuli, v 65. minutě se však už hosté dočkali. Střídající Dušan Vlahovič byl na trávníku jen dvě minuty, když se protlačil přes obránce a jemně dloubl míč do sítě. Domácí však hned za šest minut srovnali. Další střídající hráč Suso napřáhl za vápnem a překonal hostujícího gólmana.

Szczesny Juventus v závěru základní hrací doby podržel po hlavičce, ale v páté minutě prodloužení už nedosáhl na prudký pokus hlavou v podání střídajícího Erika Lamely, který se může ve finále těšit na souboj s bývalým zaměstnavatelem. O duel proti AS Řím naopak přijde po druhé žluté kartě a vyloučení Acuňa. Juventus do prvního finále v pohárech od roku 2017 neprošel.

Odvetná utkání semifinále fotbalové Evropské ligy:

Leverkusen - AS Řím 0:0
Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič - Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Hincapié, Palacios, Bakker, Diaby, Tapsoba, Alonso (trenér) - Ibaňez, Cristante, Abraham. Diváci: 30 210 (vyprodáno). První zápas: 0:1, postoupil AS Řím.

FC Sevilla - Juventus Turín 2:1 po prodl. (1:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 71. Suso, 95. Lamela - 65. Vlahovič. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Acuňa, Suso, Montiel - Kean, Danilo, Paredes. ČK: 115. Acuňa. Diváci: 42.194. První zápas: 1:1, postoupila Sevilla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme