Spolupráce Klímy s Tankem Baníku zařídila tři body. Ostravané v závěru otočili zápas s Hradcem

Fotbalisté Ostravy v osmnáctém kole první ligy zvítězili v Hradci Králové po obratu 3:2. Skóre otevřel v sedmé minutě Ewerton, domácí ale po gólu Daniela Horáka ze čtrnácté minuty a penaltě Václava Pilaře ze závěru první půle stav otočili. Baníku zařídil tři body a posun na šesté místo neúplné tabulky dvěma trefami Abdullahi Tanko, jenž se prosadil v 82. a 89. minutě.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Baníku Abdullahi Tanko se raduje ze své branky do sítě Hradce Králové

Útočník Baníku Abdullahi Tanko se raduje ze své branky do sítě Hradce Králové | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

„Votroci“ prohráli v lize po čtyřech zápasech a zůstávají na dvanácté příčce. Slezané navázali na vítězství 2:0 z úvodního vzájemného utkání sezony a uspěli po dvou porážkách. Šesté místo udrží, pokud v neděli Mladá Boleslav nevyhraje na hřišti pražské Slavie.

Baník v posledních dvou zápasech neskóroval, v sobotu ale vstoupil do utkání drtivým tlakem. Ve třetí minutě skončila tečovaná střela Karla Pojezného na tyči a vzápětí nevyužil nadějný brejk Tanko.

V šesté minutě musel brankář Pavol Bajza vytěsnit obstřel bývalého spoluhráče z Hradce Filipa Kubaly, z následného centru ale Gigli Ndefe centrem našel Ewertona a technický křídelník netypicky hlavou překonal slovenského gólmana. Šestadvacetiletý Brazilec, jenž v Ostravě hostuje ze Slavie, dal šestý ligový gól v ročníku.

Domácí odpověděli z první vážnější akce na soupeřově polovině. Ve čtrnácté minutě se Daniel Horák ve vápně prodral k centru Václava Pilaře a rovněž hlavou srovnal. Třiadvacetiletý obránce skóroval počtvrté v sezoně a je nejlepším střelcem týmu.

Slezané byli nebezpečnější, vidět byl zejména Nigerijec Tanko. Rychlonohý útočník ve 22. minutě obral o míč váhajícího stopera Michaela Leibla a běžel sám na Bajzu, který jeho křižnou střelu vykopl mimo tři tyče.

Neujal se ani další Ewertonův pokus zpoza vápna, a tak přišel pro Baník trest. Ve 45. minutě podkopl Patrick Kpozo ve vápně Jakuba Kučeru a sudí Ladislav Szikszay nařídil penaltu, z níž si Pilař střelou doprostřed připsal třetí branku v ligovém ročníku.

Po návratu trenéra Václava Kotala na lavičku dali „Votroci“ poprvé dva góly v jednom zápase, potřebovali na to jedenáct soutěžních utkání.

Druhý poločas nenavázal na atraktivní úvodní dějství a dosud nejnižší návštěva na novém královéhradeckém stadionu (5075 diváků) viděla méně gólových příležitostí.

Po hodině hry se dostal k zakončení z otočky Kubala, jehož střela těsně minula pravou tyč. Východočeši, kteří měli v nohách středeční osmifinále poháru se Slavií (0:2 po prodloužení), se v závěru soustředili hlavně na obranu a soupeře dlouho do šancí nepouštěli.

Až v 82. minutě střídající Jiří Klíma elegantní patičkou připravil míč do kroku Tankovi, který tentokrát sám před Bajzou nezaváhal. Záhy mohl odpovědět Ětěpán Harazim, proti jeho hlavičce se ostravský gólman Jiří Letáček stihl včas přemístit na zadní tyč.

Místo toho ale na druhé straně znovu zafungovala spolupráce dvou útočníků. Klíma našel za obranou Tanka a ten prostřelil Bajzu podruhé. Pětadvacetiletý Nigerijec se prosadil po více než dvou měsících a šestou a sedmou trefou se v této sezoně osamostatnil v čele klubové tabulky střelců.

Baník i podruhé udolal Hradec v závěru utkání. Srpnový duel v Ostravě rozhodly až dvě branky v nastavení, které zařídili David Buchta a Tanko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme