Fotbalová asociace zaplatila za částečnou dezinfekci šaten víc, než měla. Případ řeší policie

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) proplatila 9,89 milionů korun firmě bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha za dezinfekci 90 klubových šaten. Ta byla provedena jen ve 41 z nich. Vyplývá to ze zprávy Revizní a kontrolní komise FAČR, kterou získal server Seznam Zprávy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík | Foto: Barbora Reichová / CNC | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Většina částky by se však měla asociaci vrátit, jelikož Revizní a kontrolní komise podle serveru Seznam Zprávy skutečnost odhalila ještě před realizací dohody o narovnání. Jedná se o 6,79 milionu korun, další 2,4 milionu korun firma Tymich s.r.o. zaplatí jako pokutu. Za odvedené práce jí tak zbude 700 tisíc korun.

Kontakt Královce s Berbrem bereme vážně, vzkazuje šéf českého fotbalu. Sudí si do konce roku nezapíská

Číst článek

Podle zjištění revizní komise byla částka téměř deset milionů korun přemrštěná, i kdyby byla zakázka realizována v plném rozsahu.

Smlouvu s firmou, která provádí deratizační a dezinfekční práce, v červnu tohoto roku podepsali předseda FAČR Martin Malík a nyní již bývalý místopředseda Roman Berbr. Ten je od října ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy a z podílu na sázkařských podvodech.

Případem se začínají zabývat kriminalisté, jak pro server Seznam Zprávy uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Mohu potvrdit, že závažné informace, které jsou obsaženy ve vašem článku, budou předmětem policejního prověření,“ řekla Bradáčová.

‚Škoda nevznikla‘

Malík ale tvrdí, že asociaci nesplněnou zakázkou žádná škoda nevznikla. „Za nejdůležitější považuji závěr revizního orgánu, že věc byla v souvislosti s uzavřením dohody o narovnání v obchodní rovině uspokojivě vyřešena. Lze tak uzavřít, že Asociaci tak nevznikla žádná škoda,“ citoval předsedu web FAČR.

„Dílčí závěry citované ve zprávě revizního orgánu vyplývají z hodnocení celého projektu bez dostatečné akcentace zmíněných objektivních okolností a hovořit o ní bez kontextu vede ke zkreslení dílčích závěrů a další štvavé kampani poškozující především celé fotbalové hnutí,“ doplnil Malík.

Jiří Tymich, majitel firmy, se kterou byla smlouva podepsána, přesné důvody nesplnění zakázky nepřiblížil. „Začala liga, koronavirus, něco se tam stalo a nedodělalo se to. Prý jsem nedodržel smlouvu, na což jsem řekl, že to ani nešlo dodržet,“ vypověděl.

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme