Politika ve sportu: turecké fotbalisty trest nejspíš nemine, v minulosti doplatila Anglie na vlčí máky

Turecká invaze do severní Sýrie se – kromě politiky a veřejného života – promítá i do sportu. Fotbalisté Turecka slavili své góly v kvalifikačních zápasech s Albánií a Francií salutováním na počest vojáků, kteří se bojových operací účastní. Za své politické projevy se tak hráči zřejmě trestu od Evropské fotbalové unie nevyhnou. Nebylo to ale zdaleka poprvé, kdy sportovci vyjádřili svůj politický názor.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Turecka během utkání ve Francii

Fotbalisté Turecka během utkání ve Francii | Zdroj: Profimedia

V pátečním kvalifikačním duelu proti Albánii se to stalo celkem dvakrát. Útočník Cenk Tosun nejprve po svém vítězném gólu z 90. minuty utkání v Istanbulu zasalutoval u brankové čáry s několika spoluhráči směrem k divákům.

VIDEO: Turečtí fotbalisté slavili výhru salutováním, od UEFA jim za politické gesto hrozí trest

Číst článek

Tradiční gesto imitující vojáky pak turečtí reprezentanti předvedli i v šatně s celým realizačním týmem. Fotografie se následně objevila na oficiálním twitterovém účtu národního mužstva s popiskem, že hráči „věnovali vítězství našim statečným vojákům a blízkým mučedníkům“.

Turečtí fotbalisté opět salutovali během zápasu s Francií. Sám autor branky ale pravidla UEFA neporušil

Číst článek

Turečtí fotbalisté pak salutovali po vyrovnávacím gólu i v pondělním zápase ve Francii.

Cenk Sahin přišel o angažmá v druholigovém německém klubu St. Pauli, protože turecký vpád na Kurdy ovládaná území v Sýrii oslavoval na instagramu.

Pětadvacetiletý záložník zveřejnil svůj příspěvek na sociální síti také v pátek a později ho smazal, vedení klubu ho přesto potrestalo. Sice mu nevypovědělo smlouvu, ale vyřadilo ho z kádru a dalo mu svolení najít si nové působiště.

Hlavním důvodem ukončení spolupráce podle zástupců St. Pauli bylo, že Sahin opakovaně nerespektoval klubové hodnoty.

Celé vyjádření fotbalového klubu St. Pauli k vyřazení Cenka Sahina je níže:

Der FC St. Pauli stellt Cenk #Sahin mit sofortiger Wirkung frei.

Alle Infos 👇🏼

#fcsp
fcsp.in/02etw

16:12 – 14. 10. 2019

1002 6568

Sahinovi zřejmě trest od UEFA nehrozí, ale tureckým reprezentantům za gesta zápasech s Albánií a Francií určitě ano. Evropská fotbalová unie UEFA má ve svých disciplinárních regulích napsáno, že při mezistátních zápasech je přísně zakázáno použití gest, slov nebo třeba transparentů s jakoukoliv provokativní zprávou, která není vhodná pro sportovní akci, zejména se tím myslí provokativní zprávy politické, ideologické, náboženské nebo urážlivé povahy. Pokud se taková gesta, transparenty nebo jiné symboly na stadionu objeví, hrozí za ně dané fotbalové asociaci trest.

Turecku hrozí pokuta ve výši 10 až 15 tisíc eur, tedy v přepočtu až 390 tisíc korun. V minulosti přitom tresty byly mnohem přísnější.

Vlčí máky

Před třemi roky pro změnu mezinárodní fotbalová federace FIFA potrestala všechny čtyři fotbalové svazy z britských ostrovů – tedy Anglii, Skotsko, Severní Irsko i Wales – za to, že při kvalifikačních zápasech mistrovství světa se na jejich stadionech objevily symboly vlčího máku coby připomínka válečných veteránů.

Fotbalisté Anglie nosili na rukávech symbol vlčího máku | Zdroj: Reuters

Nejdále tehdy zašli Angličané a Skotové, kteří i přes varování FIFA měli při vzájemném kvalifikačním utkání na dresech připnuté černé pásky se symbolem vlčího máku. V zápasech Walesu a Severního Irska pak velké vlčí máky sestavili fanoušci obou týmů v hledišti.

Podle mezinárodní fotbalové federace tím všechny svazy ale porušily pravidlo o zákazu politických stanovisek během mezistátních zápasů a byly potrestány. Nejvyšší pokutu dostala Anglie, která musela zaplatit v přepočtu více než milion korun. Právě i tento, tehdy dost diskutovaný případ, přispěl k tomu, že UEFA a FIFA své předpisy, které fanouškům zakazují vyjadřovat politické názory během zápasů, nakonec zmírnily.

Pykaly i velkokluby

Funkcionáře vedl ale ke zmírnění pravidel i případ Barcelony, která stáhla odvolání k mezinárodní sportovní arbitráži v Lausaunne proti dvěma pokutám za separatistické katalánské vlajky v hledišti.

Fanoušci fotbalové Barcelony s vlajkami Katalánska | Zdroj: Reuters

Podle UEFA klub uznal, že disciplinární komise nemohla vzhledem k tehdejším regulím jednat jinak. V roce 2014 UEFA trestala Bayern Mnichov zavřením sektoru, ve kterém se objevil transparent na podporu Kosova.

V srpnu fanoušci Celtiku Glasgow při pohárovém duelu proti izraelské Beer Ševě mávali palestinskými vlajkami. Šlo o takzvanou crowdfundingovou kampaň, jejímž cílem bylo získat finanční prostředky pro Palestinu, která je s Izraelem v dlouholetém konfliktu. Celtic pak musel zaplatit v přepočtu 270 tisíc korun.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme