Kanonýr Olayinka dvěma góly vrátil Slavii do čela ligy, Jablonec smetl 4:1 Teplice

Fotbalisté Slavie v 21. kole první ligy porazili Slovácko 2:0 a vrátili se do čela tabulky. Souboj dvou podzimních účastníků evropských pohárů rozhodl dvěma brankami po rohových kopech Peter Olayinka. Slovácko po pěti kolech nebodovalo, na jaře poprvé inkasovalo a drží se na čtvrtém místě. Olomouc remizovala s Pardubicemi 2:2. Trápící se Ostrava podlehla 0:2 Hradci Králové.

Praha (Aktualizováno: 20:20 26. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Olayinka se raduje ze vstřeleného gólu

Peter Olayinka se raduje ze vstřeleného gólu | Zdroj: Profimedia

Slávisté částečně napravili remízu 1:1 z minulého kola v Teplicích, vyhráli podeváté z posledních deseti kol a dál vedou soutěž o dva body před mistrovskou Plzní. Trenér Pražanů Jindřich Trpišovský prožil povedený 250. zápas v roli ligového kouče a dostal od svých svěřenců ideální dárek k pondělním 47. narozeninám.

Kouč Slavie udělal hned šest změn v základní sestavě oproti utkání v Teplicích, poprvé v soutěžním duelu nastoupili za Pražany od začátku záložnici Hronek a Zafeiris. Slovácku znovu chyběl na lavičce hlavní trenér Svědík, který si odpykal druhou část ze třízápasového disciplinárního trestu a zastoupil ho asistent Mucha.

Některé situace ve druhém poločase nebyly ideální, uznal trenér Sparty Priske po výhře ve Zlíně

Číst článek

Domácí favorit začal aktivněji a brzy otevřel skóre. Střelu Davida Juráska z 11. minuty ještě srazil obránce po roh, ale po něm už slávisté udeřili. Na Zafeirisův centr si naskočil nikým nehlídaný Olayinka a hlavičkou k tyči překonal Nguyena. Slovácko na jaře v pátém kole poprvé inkasovalo a v lize dostalo gól po 435 minutách.

Ve 30. minutě po závaru zblízka nedotlačil míč za Nguyena agilní David Jurásek. Pražané ve zbytku první půle kontrolovali hru a hosté poprvé zahrozili až těsně před pauzou, kdy brankář Kolář vyrazil na roh Havlíkovu přízemní střelu zpoza vápna. 

Po hodině hry mohli domácí zvýšit. Po Douděrově akci zakončoval střídající Lingr, ale za Nguyena zasáhl obránce. Vršovičtí i po změně stran kontrolovali průběh a z trvalé převahy přidali pojistku v 73. minutě. Po dalším rohu propadl míč k Holešovi a jeho střílený centr z úhlu umístil zblízka do sítě Olayinka. 

Nigerijský křídelník zaznamenal dva góly v jednom utkání české ligy podruhé v kariéře, polepšil si na osm branek v tomto ročníku nejvyšší soutěže a už překonal své sezonní maximum. Slavia vyhrála osmý z posledních devíti domácích ligových duelů se Slováckem.

„Když to rozdělím na defenzivu a ofenzivu, tak v obraně jsme to kromě dvou standardek zvládli, ale v ofenzivě jsme byli bezzubí. Nedokázali jsme si vytvořit nějakou šanci, abychom Slavii zápas zkomplikovali. Myslím, že jedna porážka nás nepoznamená, řekl asistent trenéra Slovácka Josef Mucha.

Jablonec vs. Teplice 4:1

Už v prvním poločase domácím zajistili náskok Václav Sejk a Matěj Polidar, kteří jsou na Střelnici na hostování ze Sparty. Po změně stran Sejk přihrál Janu Chramostovi na třetí gól a sám přidal čtvrtý. Senegalec Abdallah Gning z penalty jen zmírnil teplickou porážku.

Olomouc vs. Pardubice 2:2

Fotbalisté Pardubic ztratili v nastavení vedení, ale i tak po remíze 2:2 opustili poslední místo tabulky. Patnáctí Východočeši mají na poslední Zlín náskok jednoho bodu. Pátá Sigma i popáté v jarní části sezony uhrála nerozhodný výsledek. Tři branky na Hané padly mezi 59. a 63. minutou. Na vedoucí gól hostujícího Michala Hlavatého odpověděl Jan Vodháněl, ale Pardubicím rychle vrátil náskok Dominik Janošek z přímého kopu. V osmé minutě nastaveného času zachránil Olomouci bod Mojmír Chytil proměněnou penaltou.

Ostrava vs. Hradec Králové 0:2

O třetí prohře Baníku Ostrava za sebou rozhodli svými góly Michal Leibl a Matěj Ryneš. Slezané pošesté v sezoně na domácím stadionu nebodovali a jsou v tabulce jedenáctí. „Votroci“ zvítězili po třech kolech a vrátili se na páté místo. Hradec vyhrál na půdě Ostravy poprvé v samostatné nejvyšší soutěži.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme