Superliga představila nový formát. 64 týmů by se rozdělilo do tří divizí, počítá i s ženskou variantou

Společnost A22 po čtvrtečním verdiktu Soudního dvora Evropské unie představila nový návrh fotbalové Superligy, podle kterého by v soutěži hrálo 64 mužských a 32 ženských týmů ligovým systémem. Zápasy by se konaly uprostřed týdne, uvedla v prohlášení. Firma, kterou řídí bývalý šéf německé televize RTL Bernd Reichart, slibuje z utkání elitních evropských celků streamované přenosy zdarma.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Původní verze Superligy nepřežila kvůli nelibosti fanoušků ani 48 hodin

Původní verze Superligy nepřežila kvůli nelibosti fanoušků ani 48 hodin | Foto: Dado Ruvic/Illustration/File Photo | Zdroj: Reuters

Založení Superligy oznámilo loni v dubnu 12 evropských velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Devět klubů se od něj poté odvrátilo a nadále ho oficiálně podporují jen Real Madrid a FC Barcelona. Podle dřívějších plánů mělo soutěž hrát až 80 klubů. Letos v únoru představili zástupci Superligy pozměněný formát nezávislé soutěže.

FIFA a UEFA porušily blokováním Superligy evropské právo. Rozhodl o tom unijní soudní dvůr

Číst článek

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku ve čtvrtek rozhodl, že Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a mezinárodní federace FIFA blokováním Superligy jednaly v rozporu s evropským právem. Podle soudců zneužily obě organizace dominantní postavení tím, že hrozily sankcemi klubům a hráčům.

Tři divize

Mužská varianta Superligy má tři výkonnostní divize – nejnižší modrou, prostřední zlatou a nejvyšší hvězdnou, mezi kterými budou kluby postupovat a sestupovat. V hvězdné a zlaté divizi bude 16 celků rozděleno do dvou skupin po osmi. Modré ligy se zúčastní 32 týmů ve čtyřech osmičlenných skupinách. Během základní fáze se od září do dubna mužstva spolu utkají doma a venku, každý tým tak sehraje minimálně 14 zápasů.

Nejlepší čtyři celky ze skupin hvězdné i ze zlaté ligy a dva ze skupin modré ligy postoupí do čtvrtfinále. To se bude hrát obvyklým pohárovým systémem doma – venku, finále proběhne na neutrální půdě.

Žádní stálí členové

Kluby, které skončí poslední ve skupinách hvězdné ligy, po sezoně sestoupí a nahradí je finalisté ze zlaté ligy. Stejně to bude fungovat mezi zlatou a modrou ligou. Z modré ligy sestoupí 20 ze 32 klubů, které nahradí jiné kluby na základě výkonů ve svých národních ligách.

„Nebudou tady žádní stálí členové a kluby zůstanou ve svých ligových soutěžích. Tento formát zaručuje otevřenost, soutěživost a úspěch založený na sportovních výkonech,“ vysvětlil Reichart.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme