Slovenští fotbalisté porazili Island 4:2 a probojovali se na mistrovství Evropy, postup slaví i Maďarsko

Fotbalisté Slovenska v kvalifikaci na mistrovství Evropy porazili doma 4:2 Island a kolo před koncem postoupili na závěrečný turnaj. Už vpodvečer stvrdili svoji účast na Euru Maďaři remízou 2:2 v Bulharsku. Šampionát, který se uskuteční příští rok v Německu, zná 11 z 24 účastníků.

Praha (Aktualizováno: 23:24 16. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Haraslín slaví

Lukáš Haraslín slaví | Foto: TASR/Profimedia

Slovákům stačilo ze závěrečných dvou kol uhrát jediný bod, což se jim povedlo už dnes na bratislavském Tehelném poli. Island poslal do vedení v 17. minutě hlavou Óskarsson, ještě do poločasu ale skóre otočili po rohovém kopu Kucka a z penalty Duda.

Pro výhru uděláme všechno, říká kapitán Polska Lewandowski. Proti Čechům se má vrátit do sestavy

Číst článek

Krátce po změně stran se prosadil po individuální akci sparťanský křídelník Haraslín, jenž přidal v 55. minutě střelou zpoza vápna svůj druhý zásah. V 74. minutě už jen snížil Gudjohnsen.

Slovensko prošlo na závěrečný turnaj potřetí za sebou. Před posledním zápasem má na druhém místě tabulky pětibodový náskok na třetí Lucembursko, které si poradilo 4:1 s Bosnou a Hercegovinou.

Ve zbývajícím utkání skupiny J udrželo Portugalsko stoprocentní bilanci výhrou 2:0 na hřišti Lichtenštejnska.

Proti outsiderovi se prosadil i hvězdný kapitán Ronaldo, jenž zakončil únik z levé strany prudkou střelou pod břevno a desátou trefou dohnal v čele kvalifikační tabulky kanonýrů Belgičana Lukakua. Nejlepší střelec mezistátních zápasů 128. gólem za národní tým znovu vylepšil vlastní rekord.

Postupuje i Maďarsko

Skóre zápasu Bulharsko - Maďarsko otevřel v desáté minutě hlavou Ádám, o čtvrt hodiny později ale srovnal domácí Delev.

Bulhaři hráli od 37. minuty bez vyloučeného Deleva, po změně stran ale dostal druhou žlutou kartu i na druhé straně Kerkez a v 79. minutě poslal domácí do vedení z penalty Despodov.

Bulhaři přesto ani na sedmý pokus nedosáhli na premiérovou výhru v kvalifikaci. V sedmé minutě nastavení Petkov hlavou nešťastně prodloužil míč do vlastní sítě a pomohl soupeři k jistotě jednoho ze dvou postupových míst.

K udržení první příčky stačí Maďarům bod ze závěrečného duelu s Černou Horou, která udržela naději na druhé místo triumfem 2:0 nad Litvou.

Vítězství ve skupině A se přiblížili Španělé výhrou 3:1 na Kypru. Favorit rozhodl třemi góly v úvodním dějství, podruhé v kvalifikaci se trefil šestnáctiletý křídelní hráč Yamal.

Výběr „La Roja“ má dvoubodový náskok na Skotsko, které po dvou brankách Kvaraccheliji jen remizovalo 2:2 v Gruzii. První dva celky skupiny mají už postup jistý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme