‚Tohle by ve světě fotbalu nemělo existovat.‘ Hned dva sobotní zápasy přerušily rasistické nadávky na hráče

Předseda Asociace profesionálních fotbalistů Omar Beckles si myslí, že fotbalové úřady nedělají dost pro účinný boj proti rasismu ve hře. Informuje o tom server BBC Sport. Kvůli údajným rasistickým urážkám na brankáře Mika Maignana byl přerušen zápas AC Milán s Udinese, terčem narážek se v sobotu stal i Kasey Palmer z Coventry. „Odpovědnost za to, co se stane dál, nesou úřady,“ řekl.

Udine/Sheffield Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mike Maignan, brankář AC Milán

Brankář AC Milán, Mike Maignan, byl terčem rasistických nadávek při sobotním zápase s Udinese | Zdroj: Reuters

„Naši členové chtějí vidět skutečné, konzistentní a výrazné důsledky rasistických urážek, a to jak pro jednotlivce, kteří jsou za ně zodpovědní, tak pro kluby, které tento problém na svých stadionech nezvládnou. Skutečnost je taková, že hráči nevěří, že se to děje,“ vysvětluje Beckles.

Troy Townsend, vedoucí oddělení angažovanosti hráčů v antidiskriminační charitativní organizaci Kick It Out, říká, že fotbal by se „ měl stydět“ za to, že se nikdy „účinně nezabýval“ otázkou rasismu, píše server BBC Sport.

„Je naprostou ostudou, že hráči musí chodit na své pracoviště a být vystaveni hnusnému přívalu nadávek,“ popsal.

‚Opičí zvuky‘

Hráči AC Milán odešli ze hřiště poté, co francouzský brankář Maignan oznámil, že z části publika na stadionu Udinese Friuli slyšel „opičí zvuky“. Hráči se nakonec vrátili a Milán v zápase Serie A zvítězil 3:2.

„Poprvé jsem nic neřekl, ale když jsem je slyšel pokřikovat podruhé, šel jsem je informovat o tom co se děje za brankou. Tohle by nemělo existovat ve světě fotbalu, ale bohužel se to opakuje mnoho let. Musíme reagovat, musíme něco udělat, protože takhle hrát nejde,“ řekl Maignan ve vyjádření, které milánský klub sdílel na sociální síti X (dříve Twitter).

K incidentu se záložníkem Palmerem došlo během vítězství Coventry 2:1 nad Sheffieldem Wednesday a zápas byl na několik minut přerušen, zatímco rozhodčí mluvili s oběma manažery.

Policie hrabství South Yorkshire zahájila vyšetřování a spolupracuje s policií West Midlands a oběma kluby.

Automatická prohra

Gianni Infantino, předseda světového fotbalového svazu FIFA, prohlásil, že tyto incidenty jsou „naprosto odporné“, a vyzval k zavedení automatického kontumačního vyloučení ze zápasu pro týmy, jejichž fanoušci se dopustí rasistických urážek.

V současné době existuje třístupňový proces pro případy rasismu, kdy jsou zápasy dvakrát přerušeny a znovu zahájeny, a nakonec jsou v případě pokračování urážek přerušeny.

Townsend tvrdí, že tento postup není vhodný, ale má jen malou důvěru v to, že by úřady mohly iniciovat změnu: „Proč byste dávali tři příležitosti k rasistickému zneužívání hráčů? Prostě tomu nerozumím a nechápu, proč to bylo prosazeno jako další fáze boje proti rasismu.“

„Rozhodli o tom lidé, kteří nikdy předtím nemuseli trpět rasismem, je to tak jednoduché. Musíme být upřímní a uvědomit si emoce a trauma, které s sebou nese takové zneužívání. Nemám důvěru, a to může být znepokojující poslouchat, ale o tomto příběhu mluvíme už příliš dlouho,“ dodal.

Beckles říká, že nabádá hráče, kteří se stali obětí rasistických urážek, aby přerušili hru a informovali rozhodčího, čímž jim dají možnost podniknout smysluplné kroky.

„Přerušení hry - ať už trvá jakkoli dlouho - si vynutí reakci. Vytvoří se tak prostor pro upozornění rozhodčích zápasu a dává to nejlepší šanci na identifikaci viníků. Bez akce jsou však protokoly k ničemu,“ řekl.

job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme