Hokejisté nestačili ani na omlazenou sbornou a na Karjale skončili bez bodu poslední

Čeští hokejisté prohráli i závěrečné třetí utkání na turnaji Karjala. V Helsinkách podlehli Rusku 2:5 a na prvním podniku Euro Hockey Tour v olympijské sezoně skončili bez bodu poslední s nelichotivým skóre 5:13.

Helsinky (Aktualizováno: 16:52 14. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Česko - Rusko

Utkání Česko - Rusko | Foto: LEHTIKUVA/Markku Ulander | Zdroj: ČTK

Mladý ruský výběr, v jehož dresu se prosadil dvakrát kapitán Dmitrij Voronkov, vyhrál v přímém souboji o třetí místo díky dvěma využitým přesilovkám první třetinu 2:0 a ve druhé navýšil vedení na 4:0.

Těžko budeme hráče na úrovni národního týmu učit zakončovat, litoval Pešán špatné produktivity

Číst článek

V tu chvíli vystřídal v české brance Štěpána Lukeše, jenž chytal v dresu národního týmu poprvé od začátku zápasu, Petr Kváča.

„Ten zápas mi připomínal utkání se Švédkem, které jsme neodehráli špatně, začátek nebyl špatnej, ale bohužel jsme prohráli třetinu. Dostali jsme gól v přesilové hře soupeře na kterou jsme se připravovali, bohužel to oslabení jsme sehráli velmi špatně a pak dvakrát individuální chyba při brejku soupeře. Nezkušenost a nezvládnutí osobního výkonu,“ zhodnotil trenér Pešán utkání pro Radiožurnál.

O první český úspěch se postaral v závěru druhé části v početní výhodě Matěj Stránský. V polovině třetí třetiny se prosadil další útočník David Kaše, ale Rusové potvrdili svou výhru v závěrečné hře soupeře bez gólmana.

O vítězi turnaje se rozhodne v severském derby mezi Finskem a Švédskem. Oba celky dosud na turnaji neztratily ani bod.

Už ve druhé minutě se proti pravidlům provinil Jašek a Rusové trestali. Z kruhu propálil Lukeše nekompromisní ranou bez přípravy Jelesin. Odpovědět mohli Stránský a Kaše, jenže pozorný Šugajev v ruské brance byl proti.

V 16. minutě přišlo další vyloučení na české straně a Voronkov měl po nádherné přihrávce Chusnutdinova snadnou pozici. Střelecky vyrovnaná úvodní třetina tak skončila 2:0 pro sbornou.

Do druhého dějství nastupoval s výhodou jednoho muže v poli naopak český výběr, ale bez efektu. V polovině 23. minuty měl navíc i porci smůly, když se po zmatku před brankou objevil nahozený kotouč za brankovou čárou. Gól by připsán Voronkovovi.

Rusové začali na ledě dominovat a soupeři půjčovali kotouč pouze sporadicky. Když po polovině utkání zakončil přečíslení tři na dva Těrtyšnyj a vyhnal Lukeše na střídačku, vypadalo to na debakl.

Drama se nekonalo

Snížit mohl Chlapík, jemuž připravil dobrou pozici k zakončení Kaše. Šugajev měl však znovu navrch. V další přesilovce sborné přestál Pešánův výběr háčkovanou Voronkova, který po skvělé akci zakončil těsně vedle.

Vzápětí sám fauloval a Češi hráli alespoň zkrácenou přesilovku. Řepík v ní hledal dobře Chlapíka, jenž sice netrefil puk, ten se následně zamotal pod brusle Smirnovovi a Stránský pohotově dorážel - 1:4.

Ve 47. minutě rozezvučel Kaše brankovou konstrukci. O chvíli později prokázal svou šikovnost, když si puk rychle přikopl na hůl a z úhlu snížil na rozdíl dvou branek.

Zdramatizovat závěr mohli ještě Blümel, Jašek a Stránský, jenže Šugajev už český tým blíže nepustil. Galimov pak v 58. minutě dovezl kotouč do prázdné branky při české power play.

ČR - Rusko 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 40. M. Stránský (Chlapík, Řepík), 50. D. Kaše (Flek) - 4. Jelesin (Chusnutdinov, Nikišin), 18. Voronkov (Chusnutdinov, Čibrikov), 23. Voronkov (Mičkov), 32. Těrtyšnyj (Čibrikov, Zinčenko), 58. Galimov (Voronkov, Zinčenko). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Öhlund - Lundgren (oba Švéd.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. Diváci: 1076.

fk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme