Plekance obdivuji, ale chci v extralize vidět víc mladých hráčů a méně cizinců, říká Hadamczik

Ve čtvrtek začne extraliga a hokejoví fanoušci budou mít možnost díky Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport poslouchat všechny zápasy v přímém přenosu na internetu. A v průběhu sezony se třeba také dozvídat, jak se daří mladým hráčům, kteří jsou na pomezí juniorky a dospělých. Pokud by se takoví hráči prosazovali, do budoucna by extraligové týmy nemusely sahat po zahraničních posilách. To si přeje i prezident hokejového svazu Alois Hadamczik.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alois Hadamczik před startem nového ročníku hokejové extraligy

Alois Hadamczik před startem nového ročníku hokejové extraligy | Zdroj: Profimedia

„Vize musí být, že mládí jdou vpřed, ale nesmí to mít ustláno. Neříkám, že mladý hráč musí hrát čtvrtý útok. Klidně může hrát v prvním útoku, ale musí tam jít na základě výkonu, ne jen věku. Zároveň ho musí trenér podržet a ne mu po prvním utkání říct, že to neumí a dát ho pryč,“ vysvětluje prezident hokejového svazu Alois Hadamczik jak ideálně neodradit mladé hráče, kteří se v extralize budou teprve rozkoukávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Aloise Hadamczika co si před startem extraligy myslí o mladých hráčích a cizincích v naší lize

Někdy to může být na úkor zahraničních hráčů. Jejich počet na rozdíl od jiných zahraničních lig není v Česku omezen. A tak třeba Litvínov sáhl nedávno po Britovi Liamu Kirkovi a Kladno na poslední chvíli přivedlo urostlého Lotyše Eduardse Tralmakse, který hrál ve Spojených státech na farmě.

„Určitě nechci, aby měl český hokej zásadu, jako měli jednou Němci, že tam hrálo patnáct cizinců a tři Němci. Mládež musí být základním stavebním kamenem, abychom v budoucnu neměli v extralize padesát procent cizinců a padesát procent našich hráčů,“ tvrdí Hadamczik. 

Moc cizinců

K tomu může přispět nový projekt Puky pomáhají, který do klubů přinese dohromady 10 milionů korun. „Ideální by bylo, kdybychom měli tolik dobrých hráčů, že bychom nepotřebovali cizince. Chceme hráče vychovat tak, aby naše reprezentační týmy uspěly v mezinárodních soutěžích a viděli jsme v naší lize daleko víc mladých hráčů. Naše liga je přestárlá. Kdysi když Jaromír Jágr nastupoval v extralize jako mladý kluk, tak musel mít obrovský výkon, aby tam hrál. Staří hráči tam nebyli. Rozhodně proti starším hráčům nic nemám, protože Plekanec hraje třicet minut za zápas a je jedním z nejlepších hráčů extraligy,“ říká den před startem extraligy Alois Hadamczik.

Sezona začne ve čtvrtek v 17.30 zápasem Plzeň–Třinec, zbylá utkání úvodního kola se budou hrát v pátek. Od této sezony si všechny zápasy můžou fanoušci hokeje pustit na internetu v přímém přenosu od první do poslední minuty. A to na webu iROZHLAS.cz, webu Radiožurnálu Sport nebo v audioportálu mujRozhlas.

František Kuna, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme