Případ hradeckých hokejistů jako varování. Antidopingový výbor České republiky chystá kontroly

Ve sportovním prostředí se dopingové skandály řeší především u individualit, ale po konci minulé sezony hokejové extraligy se Antidopingový výbor České republiky více zaměří i na kolektivní sporty. I kvůli třem pozitivním nálezům u hráčů Hradce Králové přišlo vedení extraligy se seminářem pro kluby.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kevin Klíma a dva jeho spoluhráči z Hradec Králové jsou hlavními postavami v dopingové kauze hokejové extraligy

Kevin Klíma a dva jeho spoluhráči z Hradec Králové jsou hlavními postavami v dopingové kauze hokejové extraligy | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

„Ve spolupráci s Antidopingovým výborem České republiky jsme se domluvili, že seminář zorganizujeme hlavně za účelem toho, abychom zvýšili informovanost hráčů a členů realizačních týmů. Hlavními tématy konference a webináře byla antidopingová pravidla, připomenutí zakázaných látek, metod a suplementace v podobě doplňků stravy,“ vysvětluje ředitel hokejové extraligy Martin Loukota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ředitele extraligy a člena Antidopingového výboru České republiky, jak se staví k situace ohledně dopingu hokejistů

Konference proběhla pár dní před startem nového ročníku extraligy. „Bavíme se o tom, že každoročně nebo jednou za dva roky uspořádáme online webinář nebo konferenci pro členy realizačních týmů. Věřím, že osvětou předejdeme případným problémům,“ tvrdí Loukota.

Hokej stále není tak často testovaný sport a v případě, že se testují tři hráči na každé straně, tak poměrně překvapilo, že všichni testovaní hradečtí hokejisté měli pozitivní test. Ideální stav je samozřejmě takový, aby se to neopakovalo.

„Rolí Antidopingového výboru není chodit do terénu a testovat sportovce, ale my musíme předcházet porušování pravidel. Prevence je pro nás hodně důležitá. Děláme testování a vzdělávání v rámci naší činnosti zhruba padesát na padesát. U konference pro sportovce určitě chceme být. Nechceme sportovce chytat, ale chceme předcházet tomu, aby byli chyceni,“ říká předseda Českého antidopingového výboru Martin Čížek.

Tři hokejisté Hradce Králové měli v play-off pozitivní test na doping, tým je vyřadil z kádru

Číst článek

Zvýší se počet kontrol

Právě tresty u hradeckých hokejistů mohou znamenat častější testování napříč extraligou. Že to ale budou vždy tři hráči na jeden tým, se nemění.

„Intenzita do současnosti nebyla taková, protože se obecně ví, že v kolektivním sportu je motivace užívat zakázané látky menší. Sportovec si může zvýšit výkon, ale výsledek týmu jednotlivec tolik neovlivní. Naopak v cyklistice nebo atletice je riziko vyšší. Na sporty se proto díváme z pohledu rizikovosti. Musím uznat, že jsme navštěvovali pouze jednotky zápasů, protože jsme hokej nepovažovali jako rizikový sport. Intenzitu kontrol budeme muset navýšit,“ popisuje Čížek.

Nový ročník hokejové extraligy začne ve čtvrtek 14. září zápasem mezi Plzní a Třincem. V pátek 15. září se odehraje všech šest zbylých duelů úvodního kola. Všechny zápasy bude Radiožurnál Sport vysílat souběžně v přímém přenosu na internetu, serveru iROZHLAS.cz, audioportálu mujrozhlas a na webu Radiožurnálu Sport.            

František Kuna, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme