Více luxusu, méně prostoru. Síň slávy českého hokeje bude v centru Prahy, otevření se chystá na březen

Nová kamenná Síň slávy českého hokeje bude v centru Prahy v Nekázance. Svaz to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci. Její otevření plánuje na březen, nebo duben příštího roku tak, aby byla plně k dispozici návštěvníkům květnového mistrovství světa, jež Česko uspořádá v Praze a Ostravě. Zástupci svazu i Síně slávy věří, že s přesunem do centra metropole bude mít vyšší návštěvnost.

Praha (Aktualizováno: 17:18 26. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Síň slávy českého hokeje má nové místo v centru Prahy v Nekázance

Síň slávy českého hokeje má nové místo v centru Prahy v Nekázance | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Hokejový svaz vedený prezidentem Aloisem Hadamczikem koncem května po osmi letech náhle uzavřel původní Síň slávy v její kamenné podobě, v níž byla součástí nákupního centra v bezprostřední blízkosti pražské O2 areny. Hlavním důvodem byla ekonomická nevýhodnost projektu. „Ke konci se provozní ztráta počítala na 14 milionů ročně,“ uvedl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Jan Černý.

Síň slávy českého hokeje ukončila provoz. Hašek si výstroj z Nagana musel odvézt v nákupním košíku

Číst článek

Ještě koncem června informoval Hadamczik o tom, že kamenná Síň slávy se bude otevírat na nové adrese v pražském Palladiu. Nakonec bude v bývalých prostorách Čedoku v Nekázance. Nájem je domluvený na pět let, na dalších pět let může svaz uplatnit opci.

„V metráži bude Síň slávy skromnější, ale věřím, že o to více luxusnější. A když vezmeme čisté roční náklady na provoz, budou kolem dvou a půl milionu korun. Vychází to asi na 17 procent nákladů oproti původnímu místu,“ vysvětlil Černý.

Otevření v březnu

Otevření je naplánované na březen. „Pracujeme s tímto termínem a takový je i náš cíl. V současnosti probíhají stavební úpravy. Věřím, že to stihneme tak, abychom už během domácího mistrovství světa mohli najet na plný provoz a byli jsme k dispozici fanouškům, kteří na šampionát do Prahy dorazí,“ uvedl manažer Síně slávy Bedřich Ščerban.

„Nechceme ale otvírat něco, co by nebylo plně funkční. Předpokládám, že pro veřejnost otevřeme v průběhu dubna,“ doplnil Jan Mišák, projektový manažer společnosti XLab, která se svazem na projektu spolupracuje.

„Ihned po zrušení na původním místě zaznívaly okamžitě hlasy o tom, že je třeba Síň slávy otevřít někde jinde znovu. Bedřich Ščerban mě ujišťoval, že se tak stane. Jsem hrozně rád, že svaz rozhodl, že Síň slávy tady znovu bude. Věřím, že bude obnovena na té nejvyšší možné úrovni. A stejně tak jsem rád za místo v centru. I když si nejsem stoprocentně jistý, tak věřím, že to bude mít vliv na návštěvnost, která v Harfě až taková nebyla,“ prohlásil legendární brankář Dominik Hašek, člen návrhové komise Síně slávy, jíž v minulosti i šéfoval.

Novinkou je, že Síň slávy bude dostupná také ve virtuální realitě. „Díky propojení s virtuální realitou tak budeme moct přenést Síň slávy do každého obývacího pokoje,“ konstatoval Mišák.

„Svět jde přece jen dopředu a dnešní mladá generace žije jinak, než jsme žili my. Původní Síň slávy byla hezká, i tu jsme nechali zpracovat do 3D a vnímáme ji jako pevnou součást, první oficiální Síň slávy, kterou jsme měli. Pracovali jsem ale s tím, jak zaujmout i mladou generaci a přivést ji k nám. Budeme asi jedni z prvních, kdo se vydá touto cestou, v mnoha ohledech budeme unikátní,“ řekl Ščerban.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme