Nedovedu si představit, co prožívají, říká hokejový útočník Ostravy Berisha. Část rodiny má v Izraeli

Osmadvacetiletý kanadský hokejový útočník Poruby Aaron Berisha prožívá v Ostravě a v Česku těžké chvíle. Nejde ale o nějaké sportovní trápení, vždyť Poruba je v tabulce na prvním místě, jde totiž o jeho rodinu v Izraeli, Berisha má vedle kanadského totiž i izraelské občantsví. Rodina je naštěstí v pořádku, ale hokejista rozhodně klidný není.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aaron Berisha

Aaron Berisha | Foto: Pavel Paprskář | Zdroj: ČTK

Situace v Izraeli je už dva týdny pořádně napjatá a podobné pocity zažívá i kanadský hokejista prvoligové Poruby Aaron Berisha. Rodák z Toronta má totiž v zemi početnou rodinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říká kanadský hokejista s izraelskými kořeny Aaron Berisha o situaci na Blízkém východě

„Je srdcervoucí, co se teď v Izraeli děje. Je tam chaos, naštěstí jsou teď v bezpečí. Jsem s nimi v kontaktu každý den,“ říká Aaron Berisha. A popisuje koho z blízkých v Izraeli má.

„Moji prarodiče jsou v Izraeli, žijí tam přes 50 let. Stále je tam i strýc a moje máma se sice narodila v Kanadě, ale byla vychovaná v Izraeli se všemi vojenskými povinnostmi. Izrael je také moje země. Volám si s matčinými bratry, jezdím tam už dlouhá léta a navštěvuji je.“

Rodina je v Izraeli na dvou různých místech. Zejména prarodiče žijí blízko nebezpečné oblasti.

„Část rodiny je kousek od Tel Avivu, děda s babičkou zase v kibucu na severu země. Aktuálně jsou v pořádku, ale situace se mění každý den. Doufám, že budou v pořádku,“ obává se Berisha stále možného napadení ze strany teroristů Hamásu či Hizballáhu.

V létě nic netušili

Přitom ještě v létě zemi svých předků navštívil tak jako každý rok a dokonce si tam se starším bratrem Benim zahrál hokejovou soutěž.

Pocit bezpečí je pryč, říká sestra oběti z izraelského festivalu. O smrti úřady informovaly až v den pohřbu

Číst článek

„Byl jsem v Tel Avivu v létě, brácha Benny se vrátil z hokejového důchodu a zahráli si za místní tým, byly to pěkné okamžiky. Byl jsem tam s přítelkyní a se spoustou rodinných přátel, ale je to jedno z míst na světě, kde nevíte, co se za chvíli stane. Je to šílené.“

Aktuální situace není jednoduchá nejen pro obyvatele Izraele, ale i vzdálené pozorovatele. Stejně jako v případě už rok a tři čtvrtě trvajícího napadení Ukrajiny Ruskem.

„Bohužel mi zbývá jen sledovat zprávy a komunikovat s rodinou na dálku. Doufat, že jsou v pořádku a na dálku je podporovat. Nedovedu si představit, co každý den prožívají. Na Ukrajině je to stejné, lidé tam trpí a je smutné to sledovat. Nevíte, kdy a jak to skončí,“ doplňuje kanadský hokejista izraelského původu Aaron Berisha.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme