Souboj prvních dvou týmů tabulky ovládly Pardubice, Mladá Boleslav se výhrou v Hradci odlepila ode dna

Hokejisté Pardubic vyhráli šlágr 29. kola extraligy na ledě Sparty 2:1 v prodloužení a ukončili soupeři pětizápasovou vítěznou sérii. Pražané se i přes porážku udrželi v čele tabulky. Olomoučtí porazili Karlovy Vary 3:1 a vyhráli sedmý z posledních osmi domácích zápasů. Plzeň zvítězila nad Českými Budějovicemi 4:3 a poprvé v sezoně proti Jihočechům bodovala a připsala si čtvrtou výhru ze šesti zápasů

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obrance pražské Sparty Tomáš Tomek a útočník Pardubic Lukáš Sedlák ve vzájemném souboji

Obrance pražské Sparty Tomáš Tomek a útočník Pardubic Lukáš Sedlák ve vzájemném souboji | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia | Zdroj: Profimedia

Sparta - Pardubice 1:2 po prodloužení

Zatímco Pardubice nastoupily do prestižního souboje v kompletní sestavě, Spartě stále chyběla řada hráčů základního kádru v čele s brankářem Janem Kovářem, obráncem Vojtěchem Mozíkem nebo útočníky Joshem Kastnerem a Janim Lajunenem. Po skončení trestu se ale do hry zapojil David Němeček, po nemoci zase Pavel Kousal.

Jako první zahrozili domácí, Michal Kempný ale ve 2. minutě trefil jen tyč. Hosté se postupně rozkoukali a Josef Kořenář čelil několika nebezpečným pokusům. David Cienciala, Robert Říčka ani Tomáš Zohorna jej ale nepřekonali. Sparta poté nevyužila dvě přesilové hry.

Ve druhé třetině mělo více ze hry Dynamo, jako první se ale střelecky prosadili domácí. Roman Will ztratil po střele Adama Najmana puk z dohledu a pohotový Filip Chlapík otevřel skóre.

Ve 31. minutě mohl Spartu posunout do dvougólového vedení Miroslav Forman, samostatný nájezd ale zakončil nepřesnou střelou.

Ve 33. minutě rozjásal několik tisíc fanoušků Východočechů v O2 areně Lukáš Sedlák, jehož přihrávku si nešťastně do vlastní branky srazil Roman Horák.

Kořenář měl i poté více práce než Will, Sparta si mohla pomoct v přesilových hrách, vyloučení Libora Hájka a Matěje Pauloviče ale potrestat nedokázala. V oslabení navíc zahrozil Patrik Poulíček. V 54. minutě si první početní výhodu v zápase zahráli hosté, i Sparta se ale ubránila.

Stejně jako v prvním vzájemném zápase Sparty a Pardubic v sezoně se v základní hrací době nerozhodlo. Prodloužení ale rychle ukončil Martin Kaut, který Kořenáře prostřelil po 11 sekundách.

Plzeň - České Budějovice 4:3

Již v úvodní minutě po propadnutí domácí defenzivy trefil po přečíslení dvou na jednoho levou tyčku Milan Gulaš. Následně převzali iniciativu Indiáni. Šance Kryštofa Hrabíka a Jakuba Šilera ještě gólman Dominik Hrachovina přestál, ale v páté minutě už po tlaku v útočném pásmu otevřel skóre nahozením od modré čáry Jan Schleiss. O dvě minuty později navíc únik dvou na jednoho úspěšně zakončil Jakub Pour a zvýšil na 2:0.

V 11. minutě pomohl trápícím se hostům faulem Jakub Lev a po spolupráci s Jáchymem Kondelíkem snížil zblízka bekhendem Jan Ordoš. V 19. minutě další zaváhání obrany Motoru potrestal z přečíslení dvou na jednoho Ondřej Matýs přesným švihem na 3:1. 

Po pauze pokračovala převaha domácích a ve 23. minutě přidal po ideální přihrávce Rekonena během přesilovky pohodlně čtvrtý gól Matýs.

Ve 35. minutě totiž dorážkou střely Filipa Přikryla zužitkoval početní výhodu Jakub Valský a pouhé dvě sekundy před druhou sirénou propálil Samuela Hlavaje po nabídce Kondelíka zpoza branky Ordoš a díky třetí využité přesilovce Motoru snížil na 3:4.

Až v 55. minutě musel Hlavaj vyrazit táhlou střelu nekrytého Mikuláše Hovorky z mezikruží a za chvíli ho po chybě Poura neprostřelil z dobré pozice Adam Kubík. Jihočeši si připsali pátou prohru z posledních sedmi duelů.

Brno - Litvínov 3:1

Kometa začala utkání velkým náporem a už po dvou minutách mohla jít do vedení, jenže zkušený Tomáš Marcinko zblízka nepřekonal pozorného Matěje Tomka v brance Vervy.

Strážce litvínovského brankoviště si oddechl pouze při neúspěšné přesilovce spoluhráčů, jinak musel během první třetiny čelit velkému tlaku Brna. Tomek vychytal dvakrát Martina Zaťoviče a vzal radost junioru Janu Ekrtovi z prvního extraligového gólu, když lapil jeho nájezd. Po souhře prvního útoku jej překonal až střelou do horního rohu Lukáš Cingeľ.

I do druhé třetiny vstoupili domácí s velkou ofenzivní chutí a gól měl na holi Andrej Kollár, jenže brzy je zmrazil David Kaše. Nahozený puk Janisem Jaksem směrem k brance usměrnil litvínovský útočník pohotově za Jana Kavana a svým 11. gólem v sezoně vyrovnal.

I ve třetí části se Brno potýkalo s nepřesnou koncovkou, krátce po jejím začátku měl na holi vedoucí gól Kollár, s dorážkou neuspěl ani Steve Moses, ani Martin Kohout, nadále neplodné byly i přesilovky Komety.

Brno rozhodlo o své zasloužené výhře až dvě a půl minuty před koncem, kdy od modré čáry prostřelil vše před sebou Jan Ščotka. Tři body pak střelou do prázdné branky pojistil kapitán Zaťovič.

Hradec Králové - Mladá Boleslav 2:3 po prodloužení

Do osudu utkání promluvil při svém návratu na hradecký led bývalý obránce Mountfieldu Filip Pavlík. Hned ve třetí minutě narýsoval přihrávku volnému Pavolu Skalickému, který snadno otevřel skóre. Poslední celek soutěže se tak dostal do pozice, kterou potřeboval.

Na domácích bylo totiž vidět, že do optimální pohody jim schází hodně. Aktivitu na dlouho přetavili jen v tyčku trefenou Markem Zacharem, zápas celkově jen stěží dosahoval extraligových parametrů. I ve druhé třetině děkoval brankář Filip Novotný tyčce po dorážce Patrika Miškáře, potom výborně zmenšil úhel rozjetému Zacharovi.

Úsporně hrající - leč kvalitně bránící - Bruslaři dostali před koncem druhé třetiny k dispozici dvě přesilové hry. Na druhý pokus potvrdili svou příslušnost k extraligové špičce alespoň v tomto ohledu a potrestali útočný faul Olivera Okuliara. Tomáš Fořt vybojoval kotouč a krásně připravil pozici zakončujícímu Ondřeji Romanovi.

V 51. minutě kvůli zakrytému výhledu nedosáhl Filip Novotný na střelu obránce Jeremyho Blaina a jakmile Královéhradečtí odvolali brankáře, krásnou ranou z dálky vyrovnal Girogio Estephan.

Mladá Boleslav nicméně slavila v prodloužení. Ondřeje Rohlíka ještě vychytal Eetu Laurikainen, ale na přečíslení zakončené kapitánem Róbertem Lantošim už nestačil.

Středočeši díky dalšímu triumfu v Hradci Králové a čtvrtému bodovému zápisu v řadě opustili přesně po padesáti dnech poslední místo tabulky.

Olomouc - Karlovy Vary 3:1

První třetina nabídla plynulý hokej s minimem přerušování i šancí. Olomouc v ní byla mírně aktivnějším týmem, ale největší šanci měla paradoxně během oslabení, kdy brankář Vladislav Habal zasáhl proti střele Roka Macuha ujíždějícího v samostatném úniku. Do vedení se však dostali po chybě domácích v rozehrávce hosté. Z ojedinělé šance překonal Branislava Konráda Filip Koffer a ukončil tak po 134 minutách a 44 sekundách dlouhé čekání Karlových Varů na vstřelenou branku.

Olomoučtí srovnali díky využité přesilové hře na začátku druhé třetiny, kdy Habala z osy hřiště prostřelil Jan Bambula.

Druhou branku v utkání mohl vzápětí přidat Bambula, jenže z podobného místa, odkud se prosadil poprvé, tentokrát Habala nepřekonal. Skóre tak znovu změnil až v dvojnásobné početní výhodě střelou do horního rohu Habalovy branky Jan Káňa.

Během první poloviny třetí třetiny mnoho šancí k vidění nebylo, ale poté z nenápadné střely od modré čáry přidal třetí olomouckou branku Dalibor Řezníček. Karlovarští si v závěrečných minutách nedokázali vytvořit výraznější tlak a nedosáhli tak ani na kontaktní gól, Energie je po třech porážkách za sebou bez zisku jedenáctá.

Dohrávané 29. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Dynamo Pardubice 1:2 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Chlapík (O. Najman, Mikliš) - 33. Sedlák (Hyka, Košťálek), 61. M. Kaut (Sedlák). Rozhodčí: Jeřábek, Šír - Lederer, Ondráček. Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 16 646.
Sestavy:
Sparta: Kořenář - Mikliš, Krejčík, Moravčík, Kempný, Irving, Němeček, T. Tomek - Řepík, Sobotka, P. Kousal - Chlapík, Horák, O. Najman - Forman, Konečný, Buchtele - Hauser, Žmola, Mužík. Trenér: Gross.
Pardubice: Will - Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, D. Musil, Hájek - Hyka, Sedlák, Cienciala - Radil, T. Zohorna, R. Kousal - M. Kaut, A. Musil,, Paulovič - Říčka, Poulíček, Mandát. Trenér: Varaďa.

HC Škoda Plzeň - Banes Motor České Budějovice 4:3 (3:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Schleiss (Kvasnička), 7. Pour (Lev, Rekonen), 19. Matýs (M. Indrák, Piskáček), 23. Matýs (Rekonen, Mertl) - 11. Ordoš (Kondelík, Gulaš), 35. Valský (F. Přikryl, Kubík), 40. Ordoš (Kondelík, D. Simon). Rozhodčí: Ondráček, Mejzlík - Špůr, Zíka. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:3. Diváci: 4136.
Sestavy:
Plzeň: Hlavaj - Zámorský, Malák, Kvasnička, Laakso, Piskáček, Michal Houdek - Rekonen, Lev, Pour - Šiler, Mertl, Schleiss - Matýs, M. Indrák, Söderlund - Jansa, M. Soukup, K. Hrabík. Trenér: Kořínek.
České Budějovice: Hrachovina - Pýcha, Gulaši, Kachyňa, Štencel, Hovorka, M. Doudera, Vráblík - Gulaš, Kondelík, Ordoš - Kubík, F. Přikryl, M. Beránek - Valský, M. Hanzl, D. Simon - Koláček, M. Toman, Chlubna. Trenér: Čihák.

HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Cingel (Flek, Zaťovič), 58. Ščotka (Gazda, K. Pospíšil), 60. Zaťovič - 22. D. Kaše (Jaks, Hlava). Rozhodčí: Kika, Květoň - Lhotský, Hynek. Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 7412.
Sestavy:
Brno: Kavan - Gazda, Ďaloga, Osburn, Ščotka, L. Kaňák, Hrbas, D. Svoboda - Flek, Cingel, Zaťovič - A. Zbořil, Marcinko, K. Pospíšil - Moses, Kollár, Kohout - Kratochvíl, Ekrt, Okál. Trenér: Modrý.
Litvínov: M. Tomek - D. Zeman, Baránek, Jaks, Šalda, Demel, Czuczman - Koblasa, T. Urban, A. Kudrna - O. Kaše, D. Kaše, Hlava - Abdul, Kirk, Maštalířský - Havelka, Jurčík, Zygmunt. Trenér: Mlejnek.

Mountfield Hradec Králové - BK Mladá Boleslav 2:3 v prodl. (0:1, 0:1, 2:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 51. Blain (Pilař), 58. Estephan (T. Pavelka, Blain) - 3. Skalický (F. Pavlík, Lantoši), 38. O. Roman (Fořt), 65. Lantoši (Pyrochta). Rozhodčí: Hradil, Vrba - Axman, Blažek. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Diváci: 2987.
Sestavy:
Hradec Králové: Laurikainen - Blain, Kalina, Pláněk, T. Pavelka, Freibergs, Jank - Jasper, Tamáši, Perret - Jergl, Miškář, Okuliar - Eberle, Estephan, Šťastný - Zachar, Pilař, R. Pavlík - A. Novotný. Trenér: T. Martinec.
Mladá Boleslav: F. Novotný - Bernad, Pyrochta, F. Pavlík, A. Čech, Lintuniemi, Gewiese, Křepelka - Lantoši, Fořt, Skalický - O. Rohlík, O. Roman, Malát - Rohdin, Hradec, Dvořáček - Závora, Pitule, Krivošík. Trenér: Král.

HC Olomouc - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Bambula (Nahodil, Orsava), 40. J. Káňa (Nahodil, Navrátil), 51. Řezníček (Menšík, Macuh) - 15. Koffer (T. Redlich). Rozhodčí: Hribik, Úlehla - J. Svoboda, Šimánek. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. Diváci: 4269.
Sestavy:
Olomouc: Konrád - Škůrek, Ondrušek, Rašner, Řezníček, T. Černý, Švrček, Sirota - Navrátil, Macuh, Kunc - Bambula, Nahodil, J. Káňa - Orsava, J. Knotek, Kusko - Menšík, Anděl, Klimek. Trenér: J. Tomajko.
Karlovy Vary: Habal - Huttula, Plutnar, Stříteský, D. Mikyska, Bartejs, A. Rulík, Pulpán - O. Beránek, Černoch, O. Procházka - Kangasniemi, Jiskra, T. Rachůnek - Koffer, Hladonik, T. Redlich - Kružík, R. Přikryl, Kofroň. Trenér: Bruk.

Tabulka Tipsport extraliga 2023/2024 (PLATNÉ K 29. 4. 2024)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. HC DYNAMO PARDUBICE 52 33 8 6 5 203:115 121
2. HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3. HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. HC KOMETA BRNO 52 21 9 5 17 160:139 86
5. HC Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. HC Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield HK, a.s. 52 16 8 11 17 135:137 75
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 52 18 5 8 21 132:138 72
10. HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. HC ŠKODA PLZEŇ 52 14 6 4 28 130:155 58
13. BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme