Čekání na medaili pokračuje. Hokejoví junioři podlehli v zápase o bronz Švédsku 1:3

Dlouhé čekání na medaili z juniorského hokejového mistrovství světa se protáhlo už na 17 let. V zápase o bronz na turnaji v Edmontonu totiž český tým podlehl v herně vyrovnaném utkání Švédsku 1:3 a skončí těsně pod stupni vítězů.

Edmonton (Kanada) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souboj Česka se Švédskem.

Souboj Česka se Švédskem. | Foto: Perry Nelson | Zdroj: Reuters

Zápas začal v pomalejším tempu. V osmé minutě měli oba týmy jen po třech střelách na branku. Švédové už za sebou ale měli jednu přesilovku po vyloučení Svozila, při které si vypracovali několik nebezpečných příležitostí.

Hráči tyhle kvalitní zápasy potřebují, říká trenér hokejové dvacítky. Teď Čechy čeká zápas o bronz

Číst článek

V čase 14:22 se ujali Švédové vedení. Fabian Lysell přebruslil české obránce, objel branku a překonal Tomáše Suchánka, který se nestihl přesunout ke druhé tyči.

Češi se v následující dvouminutovce pokusili o rychlou odpověď, ale puk za záda Jespera Wallstedtova nedostali.

V poslední minutě první třetiny překvapil Švédy při rozehrávce David Jiříček, ale při pokusu dostat se do šance švédské obránce nevykličkoval.

V posledních vteřinách prvního dějství se ještě do šance dostal Jan Myšák. Wallstedt si ale s jeho pokusem z úhlu poradil a tak Češi odcházeli do šaten s jednogólovým mankem.

Převaha ve druhé třetině

Začátek druhé třetiny přinesl neučesaný hokej z obou stran, nicméně to byli Češi, kteří se častěji dostávali do zakončení.

V 8. minutě druhé třetiny se opět pokusit Lyssell objet bránu jako při prvním gólu, ale Suchánka už nepřekvapil.

Po polovině zápasu se u vlastní branky dostal do problémů sedmý švédský obránce Olssson, když mu odskočil puk od hokejky, ale Huaser se proti Wallstedtovi neprosadil.

Tlak Čechů se zvyšoval a sedm minut před koncem třetiny vyústil v první přesilovou hru. A trvalo jen osm vteřin, než ji Češi využili. Po nahození se ve skrumáži před brankou prosadil Michal Gut.

Avšak vyrovnaného stavu si Češi dlouho neužili. O necelé dvě minuty později se totiž rychle po buly prosadil Isak Rosen a vrátil Švédům vedení. Čeští hráči mohli rychle odpovědět, ale Ivan trefil tyč.

Medailový půst pokračuje

V poslední části měli Češi dobrou příležitost díky přesilové hře po faulu švédského kapitána, kromě střely Kulicha, který ztroskotal na švédském gólmanovi, se ale do velkých šancí nedostali. Adrae se jen o chvíli později provinil proti pravidlům znovu a Češi měli další přesilovku, ani tentokrát se ale vyrovnání nedočkali. 

Česká převaha se postupně stupňovala a Švédové se hlavně bránili a často vyhazovali puk na zakázané uvolnění, gólové příležitosti ale nepřicházely. A když český hráč střílel z dobré pozice, jeho pokus většinou zablokovali obětavě bránící soupeři.

Mladí hokejisté v semifinále na Kanadu nestačili a prohráli 2:5. Na mistrovství světa si zahrají o bronz

Číst článek

Naopak několik minut před koncem mohl přidat definitivní pojistku Sjöberg, Suchánek ale český tým podržel. O chvíli později si ale nabruslil do útočného pásma Sjödin a přesným zakončením zvýšil na 3:1. Do konce v tu chvíli nezbývalo ani tři a půl minuty.

Hned vzápětí mohlo být na české střídačce zase veseleji, Čech ale od modré čáry trefil jen tyč. Rulíkovi svěřenci to pak ještě zkoušeli při hře bez brankáře, jejich tlak ale nic nepřinesl, a tak nakonec český tým podlehl Švédsku 1:3.

Čekání na medaili z juniorského šampionátu tak nekončí. Naposledy si odvezli Češi bronz ze šampionátu v roce 2005.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu - o 3. místo:
Švédsko - Česko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Lysell (Grans, Stakkestad), 36. Rosén (Niederbach), 57. Sjödin (Wallinder) - 34. Gut (Jiříček, Myšák). Rozhodčí: Bloski, Kowalski (oba Kan.) - Rey (USA), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 3252.

lis, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme