Edmonton vyhrál už jedenáctkrát v řadě, Mrázek zastavil 37 střel a vychytal nájezd Hertlovi i Zadinovi

Petr Mrázek dovedl v NHL hokejisty Chicaga k výhře 2:1 nad San Jose po nájezdech a stal se první hvězdou zápasu. Český gólman si připsal 37 zákroků a v rozstřelu inkasoval jen jednou z devíti kol. V nájezdech chytil pokus Tomáše Hertla a v poslední sérii zastavil i Filipa Zadinu. Calgary zdolalo i díky 23 zákrokům Daniela Vladaře doma Arizonu 3:2 v prodloužení.

New York (Aktualizováno: 10:00 17. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Jason Dickinson a Petr Mrázek z Chicaga slaví výhru

Hokejisté Jason Dickinson a Petr Mrázek z Chicaga slaví výhru | Foto: Paul Beaty | Zdroj: Profimedia

Chicago dostal v souboji dvou nejhorších týmů NHL do vedení Cole Guttman dorážkou v přesilové hře. Mrázek se zapotil zejména ve druhé třetině, ve které chytil patnáct střel a dvakrát jej zachránila i tyč. Český gólman odolával až do 46. minuty, v níž ho po přihrávce zpoza branky překonal zblízka střelou mezi betony Ryan Carpenter.

V rozstřelu Mrázek inkasoval jako první, Kevin Labanc jej překonal střelou mezi beton a lapačku. Vzápětí ale vyrovnal Rem Pitlick a v deváté sérii rozhodl Boris Katchouk.

Prodloužit zápas ještě mohl Zadina, jenže jeho střelu vykopl Mrázek pravým betonem. Předtím ve třetím kole mohl zajistit San Jose bonusový bod Hertl, jeho pokus o kličku však Mrázek přečetl.

„Byla to zábava. Mám rád nájezdy. Ani jsem nevěděl, kolik sérií se jelo. Přestal jsem je počítat po šesté nebo sedmé, protože jsem doufal, že někdo rozhodne,“ řekl Mrázek, jenž nastoupil k pátému utkání v řadě. Během série pustil v průměru dvě branky.

„Cítím se dobře, hodně chytám a jsem tak více vtažen do zápasu. Důležité je, že jsem zdravý a můžu se soustředit na hokej,“ doplnil.

Mrázek odchytal v aktuálním ročníku třicet zápasů, úspěšnost zásahů má 90,7 procenta. „Celou sezonu je skvělý,“ podotkl trenér Chicaga Luke Richardson. Ocenil, že se Mrázek navíc chová i jako lídr. „Hodně k hráčům mluví. Dokonce i v rozstřelu. Většina gólmanů se uzavře do svého světa, nechce mluvit a soustředí se na své věci. Ale on chce informace a dává je i ostatním,“ vyzdvihl jednatřicetiletého brankáře.

San Jose prohrálo 15 z posledních 16 utkání, o den dříve podlehlo Buffalu 0:3. „V předchozích zápasech jsme si ani nevypracovali moc gólových šancí, ale dnes jsme jich měli spoustu. Hráli jsme dobře. Pokud budeme v takových výkonech pokračovat, začne nám to padat,“ řekl trenér David Quinn, jehož svěřenci přestříleli Chicago 38:25.

Vladaře překonali Sean Durzi a Logan Cooley, který zvýšil ve 47. minutě na 2:0. Calgary ale brzy odpovědělo slepenými góly. Během 63 sekund se prosadili Blake Coleman a Nazem Kadri. Obrat završil Jegor Šarangovič 17 sekund před koncem prodloužení, v němž kryl Vladař sólový únik Cooleyho.

„Skvělý zákrok,“ pochválil Coleman Vladaře. „Neměli jsme dnes vůbec energii, ale Vladdy nás podržel a dal nám šanci se vzchopit. I během přestávky mezi třetinami jsme mluvili, že si nesmíme zápas nechat utéct bez ohledu na to, jak se cítíme,“ podotkl. Vladař chytal po devíti dnech a připsal si třetí výhru ze svých čtyř posledních startů.

Dallas vstupoval do třetí třetiny s vedením 2:1, které pojistil třemi góly. Výhru zpečetil v oslabení po akci Faksy. Český útočník získal na obranné modré čáře puk, zatáhl jej do útočného pásma a po jeho přihrávce stanovil Sam Steel konečný výsledek.

„Důležité je být trpělivý, zbytečně se do něčeho netlačit a někdy se nějaká šance naskytne. Přesilovkové formace taky občas udělají chybu,“ uvedl Faksa. Dallas vstřelil desátý gól v oslabení v sezoně.

Faksa si připsal celkem tři kladné body. „Je jedno, zda jsem odehrál dobrý zápas. Hlavní je, že máme dva body,“ pokračoval Faksa, který odehrál v NHL šestisté utkání. „Každý zápas pro mě hodně znamená. Vážím si každého dne v NHL, protože to byl můj dětský sen a neměl každý to štěstí, aby tu hrál. Užívám si tady každý den,“ podotkl.

Radek Faksa přispěl ve svém 600. startu v soutěži asistencí k vítězství Dallasu 5:1 nad Los Angeles. Dallas vstupoval do třetí třetiny s vedením 2:1, které pojistil třemi góly. Výhru zpečetil v oslabení po akci Faksy. Český útočník získal na obranné modré čáře puk, zatáhl jej do útočného pásma a po jeho přihrávce stanovil Sam Steel konečný výsledek. Faksa si v utkání připsal celkem tři kladné body do statistiky +/-.

Edmonton otočil proti Torontu z 0:2 a po výsledku 4:2 vyhrál jedenáctý zápas v řadě. V dresu poražených si upevnil Auston Matthews 34. gólem sezony vedení v tabulce střelců.

Colorado zvítězilo v Ottawě 7:4 díky třetí třetině, kterou ovládlo 4:0. Na výhře se podíleli dvěma góly Mikko Rantanen a dvěma asistencemi Nathan MacKinnon, jenž se v produktivitě NHL dotáhl vedoucího Nikitu Kučerova. Oba mají 72 bodů. Třetí je David Pastrňák z Bostonu s 61 body (26+35).

Výsledky NHL:

Ottawa - Colorado 4:7, NY Rangers - Seattle 5:2, Washington - Anaheim 2:0, Edmonton - Toronto 4:2, Winnipeg - NY Islanders 4:2, Chicago - San Jose 2:1 po sam. nájezdch, Calgary - Arizona 3:2 v prodl., Dallas - Los Angeles 5:1.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme