Bývalý brankář Čech bude hostovat v hokejovém Belfastu. Do britského klubu přichází na hostování

Bývalý fotbalový brankář Petr Čech si vyzkouší angažmá v nejvyšší britské hokejové soutěži. Na hostování ho získali obhájci titulu Belfast Giants, kteří představili novou posilu na klubovém webu. Jednačtyřicetiletý rekordman v počtu startů za českou fotbalovou reprezentaci přišel jako dočasná výpomoc z druholigového týmu Oxford City Stars.

Belfast (Aktualizováno: 15:49 15. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech.

Petr Čech bude hostovat v nejvyšší britské hokejové soutěži. Oblékne dres Belfastu (archivní foto) | Zdroj: Profimedia

„Je to pro mě obrovská čest a samozřejmě splnění takového snu, jelikož se bavíme o týmu, který v minulé sezoně vyhrál treble, tedy všechny trofeje, a reprezentoval britský hokej velmi úspěšně v aktuálním ročníku Ligy mistrů,“ řekl Čech v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

„Na domácím ledě dokonce porazil i Pardubice, to je obrovský skalp. K postupu do play-off Ligy mistrů chyběl Belfastu jediný bod, to samozřejmě ukazuje na kvalitu týmu. Je to pro mě obrovská čest, že jsem se k nim mohl připojit, byť krátkodobě,“ uvedl vítěz Ligy mistrů s Chelsea z roku 2012. Východočeši před měsícem už s jistým postupem do play-off přijeli do Belfastu bez řady hráčů základní sestavy a prohráli 2:3.

V neděli mluvil Čech s trenérem Giants Adamem Keefem. „V pondělí se mi ozval s tím, jestli bych se k jeho týmu nepřipojil na výpomoc, jelikož mají problémy se zraněnými brankáři. Domluvili jsme se na mé výpomoci a pak se vyřešily formality. Dnes ráno jsem s týmem poprvé trénoval,“ přiblížil plzeňský rodák. S mužstvem bude trénovat i ve čtvrtek a v pátek a poté s ním odletí do Anglie, kde se Belfast o víkendu představí v Sheffieldu a Manchesteru.

„Velmi si vážíme pomoci Oxford City Stars i samotného Petra. Je to uznávaný a úspěšný sportovec, který ví, co je potřeba k výkonu na nejvyšší úrovni. Jeho pomoc během hostování bude neocenitelná,“ uvedl Keefe.

Gólman Čech znovu oblékl hokejovou výstroj. Během exhibice si zachytal proti hráčům z NHL

Číst článek

Jednačtyřicetiletý Čech odstartoval hokejovou kariéru krátce po konci úspěšné fotbalové v roce 2019 v týmu Guildford Phoenix. Bývalý gólman Chelsea, Arsenalu, Rennes nebo Sparty s mužstvem ze čtvrté hokejové soutěže tehdy vyhrál ligu, play-off i pohár.

Loni v listopadu přestoupil do Chelmsfordu, s nímž si letos zahrál finále poháru. V červnu odešel do Oxfordu. Na dresu má číslo 39, které v NHL proslavil Dominik Hašek.

Belfast bude pro Čecha čtvrtým angažmá v Británii. V této sezoně druhé ligy za Oxford odchytal šest zápasů, nyní má šanci si vyzkoušet Elite Ice Hockey League (EIHL). Týmu patří v ligové tabulce páté místo, odehráno má devět utkání.

„Belfast nás požádal, jestli bychom jim kvůli potížím s gólmany nezapůjčili Petra. Vidíme to jako skvělou příležitost pro Petra a těší nás, že jeho schopnosti jsou uznávány i na nejvyšší úrovni a že se mu tak důvěřuje,“ prohlásil ředitel hokejových záležitostí Oxfordu Shane Moore. „Nepochybuju o tom, že si tuto zkušenost užije a předá ji i nám. Přejeme mu vše nejlepší a těšíme se, že se k nám za týden nebo tak nějak vrátí,“ dodal Moore.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme