Jágr, Pouzar a Liba budou uvedeni do Síně slávy IIHF. Dočkají se během mistrovství světa v hokeji v Praze

Útočník Jaromír Jágr bude v květnu při mistrovství světa v Praze uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. Stejného ocenění se dočkají i další útočníci, kteří sbírali úspěchy v československé reprezentaci, Jaroslav Pouzar a Igor Liba. Federace zveřejnila seznam osmi osobností, které v české metropoli ocení na závěr šampionátu, na svém oficiálním webu.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr je i v 51 letech stále aktivním hráčem Rytířů Kladno | Foto: Radek Petrášek / ČTK

Společně s Jágrem, Pouzarem a Libou budou do Síně slávy uvedeni Švéd Kenny Jonsson, Petteri Nummelin z Finska, Kanaďan Ryan Smyth, Američanka Natalie Darwitzová a v kategorii budovatelů kanadská trenérka Mel Davidsonová.

Speciální cenu získá i česká reprezentace, která v roce 1998 ovládla v Naganu první olympijský turnaj, na kterém startovali hráči z NHL.

Ocenění tří mistrů světa

Jágr, jemuž bude v polovině února 52 let, je dvojnásobným mistrem světa, olympijským vítězem a dvojnásobným vítězem Stanleyova poháru. Nejproduktivnější Evropan v historii NHL, který získal v kanadsko-americké soutěži více než deset individuálních trofejí, v současnosti stále hraje za extraligové Kladno. Mateřský klub zároveň vlastní.

Pouzar, který v lednu oslaví 72. narozeniny, je stejně jako Jágr dvojnásobným mistrem světa. Třikrát získal Stanleyův pohár, když byl 80. letech minulého století součástí hvězdné sestavy Edmontonu společně například s Waynem Gretzkým.

Třiašedesátiletý Liba je legendou slovenského hokeje, hrál však pouze za československou reprezentaci. I on je světovým šampionem a stejně jako Pouzar s Jágrem startoval i na olympijských hrách. V NHL ale odehrál jen sezonu.

Český hokej má v Síni slávy IIHF doposud 24 zástupců. Jako poslední do ní byli v roce 2015 při minulém šampionátu na českém území uvedeni olympijští vítězové z Nagana Dominik Hašek a Robert Reichel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme