Národní tým nestačil na Finy a prohrál třetí utkání v řadě. Zajíček při debutu neodvrátil prohru 2:4

Čeští hokejisté prohráli na Švédských hrách v Karlstadu s Finskem 2:4 a zůstávají i po druhém utkání na turnaji bez bodu. Svěřenci trenéra Radima Rulíka, kteří ve čtvrtek neuspěli se Švédskem (1:4), po úvodních pěti výhrách podlehli v Euro Hockey Tour potřetí za sebou a v pořadí série mají na druhém místě už jen tříbodový náskok před třetími Finy. V neděli v poledne čeká český tým ještě duel se Švýcarskem.

Video Karlstad (Švédsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šimon Zajíček

Debut Šimona Zajíčka v národním týmu nedopadl podle představ | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Finové, kteří ve čtvrtek v Karlskoze zdolali Švýcarsko 4:2, se ujali vedení ve 4. minutě po brance Arttua Hyryho. Ve druhé části zvýšil Eemil Erholtz a na gól českého kapitána Jana Kováře z poloviny utkání opověděl 118 sekund před druhou pauzou v přesilové hře Markus Nurmi. V čase 48:23 v početní výhodě zkorigoval stav David Kaše, ale za 127 sekund dovršil výsledek Hannes Björninen.

Do první šance se dostal ve druhé minutě Henrik Borgström, ale Šimon Zajíček si s jeho bekhendovým zakončením poradil. V čase 3:18 se už Finové radovali z vedení. Po střele Juhy Jääskäho, která byla tečovaná Erholtzem, se dostal k dorážce Hyry a otevřel skóre. V osmé minutě poprvé vážněji zahrozili Češi. Ondřej Beránek vyřešil přečíslení individuálně, ale Lassi Lehtinen jeho pokus z levého kruhu vytěsnil. Potom se dostal k puku Michal Kovarčík, který hledal bratra Ondřeje, ale nepřesně.

Při vyloučení Oliwera Kaskiho nepřekonal Lehtinena zblízka Jakub Rychlovský a Rulíkův výběr se nedočkal vyrovnání ani v 18. minutě, kdy se Mikuláš Hovorka natlačil před branku, ale neuspěl ani s následnou dorážkou a po něm ještě ani Lukáš Radil. Zvýšit náskok Suomi mohl Hyry, který se ocitl po střele Jääskäho před českým gólmanem, ale tentokrát neuspěl.

V 25. minutě už Finové vedli 2:0. Hovorka ztratil za obrannou modrou čárou puk, Joona Luoto jej posunul Erholtzovi, který zamířil z levého kruhu přesně do protějšího horního rohu Zajíčkovy branky. Český tým se k ohrožení Lehtinenovy klece nedostával, naopak Zajíčka ohrozil Veli-Matti Vittasmäki.

V 30. minutě se Češi dočkali snížení. Radil forčekingem donutil ke ztrátě puku Toniho Utunena a po přihrávce Rychlovského skóroval z předbrankového prostoru Kovář. Vzápětí mohl i vyrovnat, ale Lehtinena tentokrát nepřekonal. V závěru druhé části ale při trestu Lukáše Hájka tečoval Nurmi mimo Zajíčkův dosah ránu Kaskiko a Finové opět vedli o dvě branky.

Do závěrečné části vstoupil český tým po faulu Daniela Gazdy v oslabení a další možnost měl Nurmi. Při Borgströmovu trestu sice Češi obléhali Lehtinenovu branku, ale snížení z toho nevytěžili. Finský gólman si poradil i se střelou Ondřeje Kovařčíka a i Radilovou šancí po Kovářově nabídce.

Ve 49. minutě při Nurmiho pobytu na trestné lavici po přihrávce Romana Horáka překonal Lehtinena z pravého kruhu střelou pod lapačku Kaše, ale Finové odpověděli. Björninen vybruslil zpět k modré čáře a přes clonu prostřelil Zajíčka. Rulíkův tým se ještě ubránil při Radilově trestu a Zajíček si poradil s Erholtzovou šancí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme