Hokejisté Pardubic Spenglerův pohár nezískali, trofej po 12 letech slaví hráči domácího Davosu

Hokejisté Pardubic při své premiéře ve finále Spenglerova poháru v Davosu na vítězství nedosáhli, podlehli domácímu týmu 3:5. Pořadatelský klub triumfoval poprvé od roku 2011, celkově se radoval již pošestnácté a v historické tabulce se dotáhl na dosud nejúspěšnější výběr Kanady, který Dynamo vyřadilo po senzačním obratu v sobotním večerním semifinále.

Davos (Aktualizováno: 15:36 31. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Pardubic při své premiéře ve finále Spenglerova poháru v Davosu na vítězství nedosáhli, podlehli domácímu týmu 3:5

Hokejisté Pardubic při své premiéře ve finále Spenglerova poháru v Davosu na vítězství nedosáhli, podlehli domácímu týmu 3:5 | Zdroj: ČTK / AP

Souboj v dosavadním průběhu 95. ročníku tradičního turnaje neporažených mužstev rozehrál lépe švýcarský tým a vypracoval si dvoubrankový náskok.

‚Pasta je jediný hráč, který se může vyrovnat Jágrovi.‘ Český útočník v NHL překonal hranici 60 gólů

Číst článek

Ve 37. minutě ho sice v rozmezí 13 sekund svěřenci kouče Václava Varadi smazali díky trefám Tomáše Hyky a Roberta Kousala, ale Klas Dahlbeck ještě do druhé přestávky vrátil vedení na stranu domácích. Posledním střelcem finále byl sice v 53. minutě Jan Mandát, ale snížil už jen tříbrankové manko.

Po vcelku opatrné úvodní desetiminutovce měl první dobrou možnost reprezentační útočník ve službách Davosu Stránský, jenž patřil svým výkonem k hlavním postavám finálového souboje, ale proti brankáři Kloučkovi neuspěl.

Na druhé straně pálil Bučko a puk z jeho hole proplachtil mezi betony gólmana Aeschlimanna. Jeho radost však byla stejně jako v semifinále proti Kanadě jen dočasná - při přechodu do útočního pásma byl až příliš rychlý Radil a sudí po kontrole videa odhalili jeho postavení mimo hru.

Jen krátce poté Stránský díky výborné práci za brankou uhájil puk před dvěma protihráči, Haapala nabil Rasmussenovi a domácí vedli. Vyrovnat mohl do přestávky Paulovič, jenže Aeschlimann byl proti.

Na konci 26. minuty vypálil bez přípravy Bristedt do Kloučkova protipohybu a hosty zachránila pravá tyčka za jeho zády. Těsně před polovinou zápasu prolétl Nordström defenzivou Pardubic, z prvního pokusu tváří v tvář Kloučkovi nechal vyniknout gólmana Východočechů, následnou dorážku nedokázal z úhlu nasměrovat do prázdné branky.

Ve 32. minutě ale Adam Musil ztratil puk, Olofsson našel Corviho a jeho bombu neměl Klouček šanci zastavit. Domácí byli na koni a nechybělo mnoho, aby zblízka přidal další gól Andersson. Nussbaumer krátce nato napálil horní tyčku.

Východočeši se ale nevzdali, Hyka využil vůbec první přesilovku zápasu a snížil. Uběhlo navíc jen 13 sekund a hosté potrestali Forovu chybu, Kousal zblízka srovnal na 2:2. Na konci 39. minuty však Košťálek nešťastně přesměroval Dahlbeckovo nahození a ve vedení byl znovu Davos.

Právě pasáž na přelomu druhé a třetí třetiny se nakonec ukázala jako rozhodující, protože hned po 31 sekundách ze závěrečního dějství se podruhé během finálového duelu prosadil Rasmussen, a to díky dalšímu smolnému zásahu soupeře - tentokrát tečoval puk za Kloučkova záda Čerešňák.

Když pak o necelé dvě minuty zvýšil už na 5:2 Olofsson, bylo zřejmé, že tentokrát už to budou mít ve snaze o další zvrat Pardubičtí ohromně těžké. Jejich naděje sice ještě oživil Mandát, ale to bylo všechno.

Hokejový Spenglerův pohár v Davosu - finále:

HC Davos - HC Dynamo Pardubice 5:3 (1:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Rasmussen (Haapala), 32. Corvi (Olofsson, Wieser), 39. Dahlbeck (Wieser, Olofsson), 41. Rasmussen (Haapala), 43. Olofsson (Wieser, Corvi) - 37. Hyka (Radil, Čerešňák), 37. R. Kousal (Radil), 53. Mandát (Pochobradský, Košťálek).

Sestava Pardubic: Klouček - Čerešnák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Hájek, Bučko - Hyka, L. Sedlák, Cienciala - Radil, T. Zohorna, R. Kousal - M. Kaut, A. Musil, Paulovič - Pochobradský, Poulíček, Mandát - Říčka. Trenér: Varaďa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme