České hokejistky slaví historické vítězství, Švýcarky přehrály 4:2 a na mistrovství světa berou bronz

České hokejistky přehrály na mistrovství světa v nedělním zápase o bronz výběr Švýcarska 4:2 a získaly první medaili z velkého turnaje. V dánském Frederikshavnu od začátku dominovaly a zaslouženě si došly pro největší úspěch v historii ženského hokeje v Česku.

Frederikshavn (Dánsko) (Aktualizováno: 17:35 4. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České hokejistky po historickém úspěchu

České hokejistky po historickém úspěchu | Foto: Bo Amstrup | Zdroj: AP/ČTK

„Náš slogan je: každý den si pro to běž,“ zdůrazňovala kanadská trenérka českých hokejistek Carla MacLeodová ještě před semifinále s USA. V něm sice Češky schytaly desetigólový příděl, sloganu se ale držely i dál.

České hokejistky poprvé na mistrovství světa prohrály, po přídělu od USA je čeká boj o bronz

Číst článek

Do souboje o bronz proti Švýcarkám vletěly hodně aktivně. Natálie Mlýnková navíc převahu proměnila v gól, soupeřky se jen těžko dostávaly do útočné fáze, natož do šancí.

První švýcarská rána přišla až při přesilové hře v polovině úvodní části, jenže hned to byla rána přesná. Alina Martiová bombou z osy kluziště srovnala, 1:1.

I po překvapivém zásahu z ničeho nic dominovaly na české střídačce úsměvy a psychická pohoda, jako by o nic nešlo. A přitom šlo o první medaili z velkého turnaje v historii českého ženského hokeje.

Ta se začala přibližovat na konci první třetiny, když poslala Češky zpátky do čela Daniela Pejsová, a zejména v prostřední dvacetiminutovce. Nejdřív se švýcarským brankovištěm prohnala Vendula Přibylová, cestou nabrala odražený puk a kolem zmatené Braendliové zakončila do prázdné. Pak ji doplnila svým druhým zápisem po skvělé individuální akci Mlýnková, 4:1.

Skvělá nálada se přelévala do euforie. Potvrdily to záběry z tunelu před nástupem do závěrečné části. Češky se smály do kamery, radostně pokřikovaly a předváděly vtipné obličeje.

Jde o to, kým jsme a jakým stylem hrajeme,“ připomínala trenérka MacLeodová před utkáním. Možná tím myslela právě aktivní, útočný a hlavně pozitivní přístup za každé situace. Bavit se hokejem.

Takový plán se hůře realizoval, když Nicole Vallarioová v 50. minutě snížila a nastartovala švýcarské vzepětí. Češky se poprvé ocitly pod tlakem, jež však pomalu upadal. 

Vrátil se dvě minuty před koncem, když Švýcarky riskovaly s odkrytými zády. Češky ale nápor vydržely, a to až do závěrečné sirény, která stvrdila historický úspěch pro ženský hokej. První medaile z velkého turnaje.

Následovaly slzy radosti a mohutné oslavy bronzového triumfu. „Úžasné, neuvěřitelné. Asi to nejlepší, co jsem na světě zatím zažila. Je to výsledek posledních dvou let a obrovské práce, kterou do toho holky dávají,“ popisovala v emocích do mikrofonu Radiožurnálu kapitánka Alena Mills. 

Mistrovství světa hokejistek v Herningu (Dánsko):

O 3. místo:

Česko - Švýcarsko 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Mlýnková (Mrázová, Tejralová), 16. Pejšová (Lásková), 23. Přibylová (Neubauerová, Peslarová), 30. Mlýnková (Mrázová) - 12. Martiová (Christenová, Leemannová), 50. Vallarioová (Rüeggová, Stalderová). Rozhodčí: Lieffersová (Kan.), Hillerová - Cameronová (obě USA), Hammarová (Švéd.). Vyloučení: 7:6. Využití: 1:2. Diváci: 1294.

Sestava Česka: Peslarová - Lásková, Pejšová, Horálková, Tejralová, Radová, Trnková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Pejzlová, Hymlárová, Křížová - Neubauerová, Přibylová, Mills - Pátková, Sarnovská, Erbanová. Trenérka: Carla MacLeodová.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme