Před penaltami jsem byl klidný, prozradil po zisku trofeje mistra světa gólman Argentiny Martinez

Po dlouhých 36 letech se radují z titulu světových šampionů fotbalisté Argentiny. Ve strhujícím finále mistrovství světa v Kataru zdolali obhájce zlatých medailí Francouze 4:3 po penaltách.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinský gólman Emiliano Martinez a jeho trofeje

Argentinský gólman Emiliano Martinez a jeho trofeje | Zdroj: Reuters

„Tohle je to, o čem jsem vždycky snil, ale to finále jsem si takhle rozhodně nepředstavoval, každopádně těžko se mi hledají slova,“ vyprávěl argentinský fotbalový brankář Emiliano Martinez se slzami v očích po zisku titulu v krátkém pozápasovém rozhovoru na hřišti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reakce fotbalistů a trenéra Argentiny, kteří v Kataru vybojovali titul mistrů světa

Právě on v penaltovém rozstřelu výrazně pomohl výběru jihoamerické země k zisku třetího triumfu v historii, což mu vyneslo ocenění pro nejlepšího brankáře turnaje.

„Před penaltami jsem byl klidný. Už na tu první jsem si sáhnul, měl jsem ji chytit, ale nepovedlo se. Pak už se mi ale dařilo, řekl bych, dobře. Vítězství chci věnovat rodině, hlavně svým dětem.“

Rekordman Messi

Hodně vidět byl i argentinský kapitán Lionel Messi. Ve finále si připsal 26. start na světových šampionátech a překonal německého rekordmana Lothara Matthäuse a k zisku zlatých medailí přispěl dvěma góly.

Nejlepším střelcem turnaje se ale nestal, protože hattrickem se ve finále blýskl francouzský útočník Kylian Mbappé a trofej pro kanonýra turnaje mu vyfoukl. Tu nejcennější ale zvedl nad hlavu právě Messi.

„Stále mi nedochází, co se nám teď povedlo,“ přiznal dojatý kouč argentinské fotbalové reprezentace Lionel Scaloni – ve čtyřiačtyřiceti nejmladší trenér mistrů světa od roku 1978, kdy jeho vlast dovedl k premiérovému světovému titulu krajan a tehdy devětatřicetiletý Cesar Luis Menotti.

Scaloni se teď v Kataru podílel na titulu pro Argentinu v pořadí třetím. „Tenhle moment si musíme užít, je to neskutečný úspěch, jsem rád hlavně kvůli fanouškům a své rodině,“ dodal Scaloni a měl pravdu, argentinští příznivci odšpuntovali už v Kataru oslavy ve velkém.

„Je to součást našeho života, bez fotbalu si život nedovedeme představit,“ oslavovali fanoušci Argentiny triumf svým fotbalistů ve finále MS v Kataru, které se hrálo poprvé v historii v prosinci během adventu.

Vojtěch Šilhan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme