Černý trh se vstupenkami podchytíme. Pomůžou i bezpečnostní složky, říká Bříza o MS v hokeji

Na světovém šampionátu v ledním hokeji budou v Praze i Ostravě denně nasazené stovky policistů. Se zajištěním bezpečnosti budou pomáhat ale i hasiči, celníci a zapojí se i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Zřízený bezpečnostní štáb bude čerpat z bohatých zkušeností z posledního šampionátu v Česku před devíti lety.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bříza

Petr Bříza | Zdroj: Profimedia

„Očekávali jsme, že v oblasti kapesních krádeží, drobné majetkové trestné činnosti nebo vandalismu bude situace daleko horší. Přišli jsme na to, že fanoušci hokeje na mezinárodní úrovni jsou velice kultivovaní,“ řekl o poznatcích z mistrovství světa v roce 2015 policejní prezident Martin Vondrášek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak je Praha připravena organizačně a po bezpečnostní stránce na světový šampionát v hokeji

Před letošním šampionátem, u kterého se očekává stejně jako minule vysoká návštěvnost, se proto klade větší důraz na zajištění dopravní obslužnosti. „Budeme se věnovat příjezdu týmů, rozhodčích, fanoušků včas. Musíme počítat s kapacitou dopravy, protože návštěvnost na minulém domácím světovém šampionátu byla sedm set tisíc návštěvníků. Letos to bude hlavní úloha policie,“ přiznává Vondrášek.

Pořadatelé šampionátu v posledních dvou týdnech před startem akce plánují více informovat fanoušky o možnostech dopravy skrze sociální sítě. „Během dvou, tří zápasů denně se při šampionátu kolem O2 areny protočí kolem padesáti tisíc diváků. Budeme se všechny snažit přesvědčit, aby používali hromadnou dopravu a přijížděli včas k arénám, aby byli odbaveni,“ říká prezident pražského organizačního výboru Petr Bříza.  

Boj proti překupníkům

Organizátoři nevyhnutelně bojují také s překupníky vstupenek. Jejich možnosti před začátkem šampionátu jsou omezené na monitoring černého prodeje na internetu. Další příležitosti budou mít podle Břízy přímo před samotnými zápasy. „Budeme chtít potírat bezprostřední prodej vstupenek před halou a v okolí arény. Budou tam nejen dobrovolnické hlídky, ale i ty z bezpečnostního štábu. Chceme zamezit nekalostem.“ 

Vstupenky na hokejový šampionát se budou prodávat i na jednotlivé zápasy, oznámili organizátoři

Číst článek

Přímá bezpečnostní rizika pro návštěvníky šampionátu podle policie nejsou vysoká. V rámci prvotního hodnocení například neindikovala žádnou konkrétní hrozbu teroristického útoku. 

„Vyhodnocujeme všechna rizika, která jsou spojena s agresí Ruska na území Ukrajiny. Řešíme i to, co se děje na Blízkém východě, ale počítáme i s nelegální migrací, která se na našem území projevila v poslední dvou letech,“ uvádí policejní prezident Vondrášek.

Za tímto účelem Policie České republiky zapojila do opatření i Národní centrálu proti extremismu, terorismu a kybernetické kriminalitě. Všechny informace analyzují i národní zpravodajské služby, ale taky na mezinárodní úrovni v rámci platformy Interpolu.

Kryštof Kousal, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme