Český národní tým je teď ten můj. Čeští hokejisté jsou umělci, pochvaluje si trenér Jalonen

Česká reprezentace hraje v pátek první zápas na světovém šampionátu v hokeji, a to pod taktovou trenéra národního týmu Kariho Jalonena. Jak vnímá český tým? „Roman Červenka je fantastický kapitán, ví, co se v šatně děje. Ale je tu spousta dalších hráčů a je zajímavé, že každý je svým způsobem jiný,“ vypráví Kari Jalonen pro Radiožurnál.

Riga Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kari Jalonen

Kari Jalonen | Foto: Tomáš Černý | Zdroj: Český rozhlas

„Někdo je v šatně tišší, ale na ledě bojovný a hraje za všechny. Někdo dělá legraci... Je potřeba, aby zůstali takoví, jací jsou v normálním životě,“ říká kouč české reprezentace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Finsku je trénink svázanější. Každý český hráč má v sobě malého umělce, chci, aby do toho dávali kousek ze sebe, vypráví trenér Kari Jalonen

Když porovnáváte finské a české hráče, říkáte, že Finové jsou matematici, zatímco Češi – hokejisté – jsou umělci. Nejsem hokejista ani expert, vůbec nevím, co tím myslíte...
Myslím to tak, že kdybychom ve Finsku řekli, že se něco nějak má hrát, že to máme dělat přesně takhle, jsou v tomhle finští hráči velmi dobří. Okamžitě pochopí, jak jsem to myslel, a okamžitě začnou ty taktické pokyny plnit, neimprovizují.

Ale každý český hráč, a to se mi na nich moc líbí, má v sobě malého umělce. Není to nic špatného, naopak to vnímám jako něco pozitivního, musím je nechat, aby byli takoví, jací jsou. Ve Finsku trénujeme trošku jinak, je to strukturovanější, přísnější, svázanější. Tady ale chci, aby do toho dávali kousek ze sebe.

Když tu máme hvězdy, jako jsou Červenka, Krejčí, Pastrňák, musím je nechat hrát, ale zároveň musí hrát v rámci nějakého systému, nějakých rolí, hodnot. Je to jedna ze silných stránek, kterou má český tým a čeští hokejisté. To je ten rozdíl pro mě – matematik vs. umělec.

V kabině jsme jako malá rodina, říká Chlapík před mistrovstvím. To je pro něj splněným dětským snem

Číst článek

Je možné porovnávat hokej, který jste hrál vy jako aktivní hráč ve své době, s tím, co se hraje teď, nebo je to úplně jiný hokej?
Jsou to dva úplně odlišné sporty. Absolutně se to změnilo. Hra se změnila ve všem. Je to samozřejmě pořád hokej, stejný sport, stejná hra, ale všechno se v něm změnilo. Hráči jsou dnes fantastičtí atleti, úžasní sportovci. Máme tu technologie, skvělou zpětnou vazbu, video, všechna data, máme čipy v puku... Všechno se změnilo.

Někdy si říkám, že až trošku zbytečně, statistiky jsou někdy až příliš podrobné. Kdybych to porovnal s dobou, kdy jsem hrál, teď je všechno mnohem složitější v porovnání se 70. lety, kdy jsem byl profesionálem já.

Znamená to, že jste ve srovnání s touhle érou nedřeli tak moc, jako dřou hokejisté dnes?
To si nemyslím. Pracovali jsme tvrdě, ale jak jsem řekl, všechno se změnilo. Změnila se doba, sport v Evropě i v Americe, změnil se mezinárodní hokej, všechno je dnes mnohem rychlejší, hráči jsou šikovnější. A důležitá věc, kterou je potřeba zmínit, je, že ve sportu je spousta peněz, což vedlo ke změnám. Ale tak to prostě je.

„Hokej v 70. letech a dnes jsou dva odlišné sporty. “

Jaké to je, když vedete český národní tým proti Finům, tedy proti vašim?
Už to není zase tak zvláštní. Loni to bylo přece jen trošku jiné, protože to bylo poprvé, každý se mě ptal, jak se cítím, jaké to je poslouchat finskou hymnu, a přitom vést jiný celek. Musím říct, že poprvé to bylo opravdu divné. A když mi někdo říká: „Tohle je přece váš národní tým, proti vašemu národnímu týmu, tak jak to cítíte?“ Ne, tak to není. Já teď vedu český národní tým a český národní tým je ten můj.

V čem je hokejová šatna mysteriózní? Jak se pracuje v týmu se silnou osobnostní? Proč hrají hokejisté golf? A umí Kari Jalonen českou hymnu? Poslechněte si celý rozhovor.

Lucie Výborná, vma Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme