První finále Východní konference NBA ovládlo Miami. Nejlepší střelec utkání Butler nastřílel 35 bodů

Basketbalisté Bostonu prohráli v prvním finále Východní konference play-off NBA doma s Miami 116:123, přestože vedli až o 13 bodů. Hosté uspěli především díky výborné třetí čtvrtině, kterou ovládli 46:25. Nejlepším střelcem utkání byl Jimmy Butler s 35 body, v dresu favorizovaného Bostonu dal 30 bodů Jayson Tatum.

Boston Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centr Bostonu Celtics Al Horford brání střelu útočníka Miami Heat Jimmyho Butlera během druhého poločasu prvního zápasu finále Východní konference play-off NBA 2023 v TD Garden.

Centr Bostonu Celtics Al Horford brání střelu útočníka Miami Heat Jimmyho Butlera během druhého poločasu prvního zápasu finále Východní konference play-off NBA 2023 v TD Garden. | Zdroj: Reuters

Miami vytvořilo 46 body ve třetí části klubový rekord v počtu bodů za jednu čtvrtinu ve vyřazovacích bojích. Druhý poločas hráči Heat vyhráli 66:50. Butler v něm nastřílel 20 bodů. Miami i ve třetí sérii coby nasazená osmička konference začala úspěchem na palubovce soupeře.

Jokić v úvodním semifinále NBA nasázel triple double, Lakers nespasilo ani 40 bodů Davise

Číst článek

„Jimmy zvládl vše, co jsme potřebovali. Jde o jednoho ze dvou nejlepších hráčů soutěže, kteří jsou schopni hrát stejně dobře na obou koncích hřiště,“ uvedl kouč Heat Erik Spoelstra. Pro Butlera to byl šestý duel v tomto play-off s alespoň 30 body, k tomu přidal sedm asistencí, šest zisků a pět doskoků.

S 20 body a osmi doskoky mu sekundoval Bam Adebayo, po 15 bodech (a třech trojkách) nastříleli Vincent Gabe, Max Strus, Caleb Martin i veterán Kyle Lowry. Zatímco Miami proměnilo 16 z 31 trojek, Boston se zpoza oblouku trápil a dal jich jen 10 z 29.

Celtics před 19 156 diváky v TD Garden předčili soupeře výrazněji pouze v bodech z vymezeného území, na které vyhráli 62:40, ale to nestačilo. Nepomohlo jim ani, že stříleli o 10 trestných hodů více než Miami. „Úplně se nám vytratilo to, co jsme měli v ofenzivě hrát,“ mrzelo trenéra Joea Mazzullu, jehož celek ještě v poločase vedl o devět bodů.

Kromě Tatuma se v dresu Celtics výrazněji prosadili ještě Jaylen Brown s 22 body, devíti doskočenými míči a pěti asistencemi. Malcolm Brogdon dal 19 bodů, Marcus Smart si připsal double double za 13 bodů a 11 asistencí. Boston točil v rotaci pouze osm hráčů.

Druhý duel série se bude hrát v pátek opět v Bostonu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme