Pardubické krasobruslařce utekla olympiáda v Paříži kvůli posunu věkové hranice. Cílí na rok 2030

Jana Horčičková se ve 14 letech stala mistryní republiky v sólovém krasobruslení juniorek. Její další kroky povedou na mistrovství světa. Na šampionátu by se Jana chtěla z krátkého programu dostat do volných jízd.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krasobruslařka Jana Horčičková

Krasobruslařka Jana Horčičková | Foto: Eva Horáková | Zdroj: Český rozhlas

„Čtvrtý titul má pro mě největší cenu. Je totiž v juniorské kategorii a navíc mi umožnil účast na mistrovství světa juniorů ve Tchaj-peji na Tchaj-wanu. Už tam jsou holčiny, které to chtějí dělat naplno a které mají stejný cíl jako já. V žačkách jsme se teprve učily a spíš si to užívaly. Nebylo to ještě tak moc seriózní. Teď máme možnost jezdit na velké soutěže,“ vyprávěla Horčičková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osolili ji někdy rozhodčí? A jaká je atmosféra mezi závodnicemi mimo led? Poslechněte si celý rozhovor

Čekání na pět kruhů

Na šampionátu by se Jana chtěla z krátkého programu dostat do volných jízd. „Ráda bych zajela čistý kraťas, a hlavně si to užila. Snažím se zůstat v klidu a říkat si, že to je normální závod. Velkým a největším cílem pro mě zůstává olympiáda. Chtěla jsem jet do Milána 2026, ale posunula se věková hranice a budu se snažit o účast v roce 2030,“ přeje si nadějná krasobruslařka.

Před mistrovstvím světa juniorů má krasobruslařka každý den dva ledy, většinou hodinové. „K tomu je suchá příprava s rozcvičkou. Vychází to na čtyři hodiny denně plus regenerace. Škola s tréninkem se dají zvládnout. Horší je to na konci pololetí, když musím dodělávat známky a je toho docela dost. Spoléhám i na svou trenérku Olgu Petrementovou. Moje paní trenérka je úžasná a vždycky mě podporuje.“

Závodnice dokázala vyhrát také tuzemský pohár, který zohledňuje výsledky z celé sezony. Na dvou nejprestižnějších světových závodech formátu Grand Prix brala v rakouském Linzu 11. a v polském Gdaňsku 8. místo.

Ve slovinském Celje i v polských Katovicích dokonce vyhrála, v Budapešti skončila druhá. „Na zahraniční závody jezdím moc ráda. Vidím, co se děje ve světě a co všichni umí. Vždycky mě to namotivuje. Dokážu pak zajet lépe a pomáhá mi to,“ dodává Horčičková.

Osolili ji někdy rozhodčí? A jaká je atmosféra mezi závodnicemi mimo led? Poslechněte si celý rozhovor.

MAL Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme