Vadlejch s Veselým si zahážou oštěpařské finále, desetibojaři jsou v polovině závodu

Oštěpaři Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch v Tokiu uspěli v olympijské kvalifikaci, oba předvedli své letošní maximum a zopakují si finále z Ria de Janeira. Vadlejch posledním pokusem hodil 84,93 metru, což byl čtvrtý nejlepší výkon v kvalifikaci. Veselý sice limit nesplnil, ale 83,04 metru ho zařadilo na osmé místo. Kristiina Mäki je díky novému českému rekordu v olympijském finále běhu na 1500 metrů. Sledujte ONLINE.

Tokio (Aktualizováno: 18:09 4. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český oštěpař Jakub Vadlejch

Český oštěpař Jakub Vadlejch | Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL | Zdroj: Reuters

Čeští reprezentanti tak napravili úterní selhání českých vrhačů, kdy v kvalifikaci vypadly všechny tři oštěpařky Barbora Špotáková, Nikola Ogrodníková a Irena Gillarová a neuspěl ani koulař Tomáš Staněk.

5 otázek k letu do Tokia. Kdo je zodpovědný za rozšíření koronaviru v olympijské výpravě?

Číst článek

Vadlejch, který má ve sbírce stříbro z mistrovství světa z roku 2017, poslal oštěp dvakrát pod hranici 80 metrů a byl na pokraji vyřazení. Třetí pokus mu však vyšel dokonale. Hodil o víc než dva a půl metru dál než na Zlaté tretře.

„Byly tam nervy, ale hlavu jsem měl čistou. Snažil jsem se dělat to, co jsem si ověřil v posledních týdnech v tréninku. A nakonec šla forma nahoru,“ řekl Vadlejch Radiožurnálu.

„Celou sezonu jsem uzpůsoboval olympiádě. Šel jsem jen tři závody hlavně kvůli zranění, které mě trápilo. Nechtěl jsem, aby se mi to zhoršilo, a potvrdilo se, že jsem šel správným směrem,“ dodal.

Veselý bude ve finále už počtvrté. Probojoval se tam už při premiéře v Pekingu v roce 2008 a o čtyři roky později získal v Londýně bronz, který mu ale byl přidělen až dodatečně po diskvalifikaci původně stříbrného Ukrajince Oleksandra Pjatnycji za doping.

Slušné výkony v úvodní části kvalifikace i v tréninku vysvětlil Veselý pro Radiožurnál. „Nahrává tomu paradoxně to proklínané počasí, člověk je uvolněný. Navíc je tu dobrý povrch, když máte dobré kotníky, tak to jede.“

Až třetím pokusem si finále zajistil největší favorit Němec Johannes Vetter, suverén dvou posledních sezon, který jako jediný hází pravidelně přes 90 metrů. První dva hody se mu vůbec nepovedly, při třetím ale poslal oštěp do vzdálenosti 85,64. Nejdál hodil Ind Níradž Čopra – 86,65 m.

Veselý s Vadlejchem obsadili před pěti lety v Riu de Janeiru sedmé a osmé místo, ale několik jejich tehdejších přemožitelů v sobotu ve finále nebude. Mezi vyřazenými jsou stříbrný Keňan Yulius Yego i bronzový Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga. Vypadl i poslední mistr světa Anderson Peters z Grenady.

Čeští desetibojaři

Po úvodním dnu olympijského desetiboje je Adam Sebastian Helcelet sedmnáctý a Jiřímu Sýkorovi patří 19. místo.

Největší favorit Kanaďan Damian Warner rozjel tokijskou soutěž na 9000 bodů, ve výšce i na čtvrtce pak sice ztratil, přesto po úvodním dnu vede o 81 bodů před Ashleym Moloneym z Austrálie. Světový rekordman Francouz Kévin Mayer je pátý se ztrátou 382 bodů.

McLaughlinová navázala na Warholma, závod na 400 metrů překážek ovládla ve světovém rekordu

Číst článek

Úvodní stovku zaběhl Helcelet za 11,06 sekundy, což je jeho letošní maximum. Jiří Sýkora si zapsal čas 11,18. Mezi 23 desetibojaři jim patřilo 18. a 20. místo. Daleko nejrychlejší byl Warner, čas 10,12 byl o dvě setiny lepší než při jeho desetiboji v Götzisu, kde zůstal jen pět bodů pod magickou hranicí.

V dálkařském sektoru oba Češi zůstali pod svými možnostmi – Helcelet skočil 716 a Sýkora 703 centimetrů. Zato Warner, který má bronz z Ria de Janeira, pokračoval ve skvělém tažení i ve druhé disciplíně a 824 centimetrů by mu mezi dálkařskými specialisty vyneslo bronzovou medaili.

Ve vrhu koulí se Helcelet za výkon 14,99 m posunul o dvě příčky výš. Sýkora si nepolepšil. Warner ve své slabší disciplíně poslal kouli do vzdálenosti 14,80, to je skoro o půl metru dál než v Götzisu.

Světový rekordman, Francouz Kévin Mayer je zatím čtvrtý se ztrátou 304 bodů. V kouli ztratil proti svému osobnímu rekordu víc než dva metry. Belgičan Thomas van der Plaetsen, mistr Evropy z roku 2016, se při dálce zranil a soutěž pro něj skončila.

jam, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme