Björgenová vyhrála poslední závod her, získala rekordní osmé olympijské zlato

Běžkyně na lyžích Marit Björgenová ovládla závod na 30 kilometru klasickou technikou a získala rekordní osmou zlatou olympijskou medaili. O téměř dvě minuty porazila Finku Pärmäkoskiovou a Švédku Nilssonovou.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marit Björgenová v cíli závodu na 30 kilometrů

Marit Björgenová v cíli závodu na 30 kilometrů | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Necelý měsíc před svými 38. narozeninami ukázala Marit Björgenová, kdo je nejlepší běžkyní na lyžích posledních let. Do cíle závodu na 30 kilometrů klasickou technikou doběhla s obrovským, téměř dvouminutovým náskokem.  Na stupně vítězů se dostala v Pchjongčchangu už popáté, ale poprvé triumfovala v individuálním závodě.

Nejúspěšnější ženou v historii zimních olympijských her se stala už před čtyřmi lety, po Pchjongčchangu je nejúspěšnějším sportovcem na zimních olympijských hrách vůbec.

Má 8 zlatých, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile, tedy o dva bronzy víc než její krajan Ole Einar Björndalen. Nor se do Koreje nenominoval a v Pchjongčchangu je pouze jako doprovod své manželky Darji Domračevové.

Na klasické třicítce Björgenová ukázala, kdo je největší favoritkou závodu, první deset kilometrů jela vpředu spolu se švédskou rivalkou Charlotte Kallaovou, pak ji ale utrhla a pokračovala sama až do cíle.

Po třiceti kilometrech zvítězila s náskokem jedné minuty a 49 sekund před Finkou Kristou Pärmäkoskiovou, sprint o bronz vyhrála Švédka Nilssonová před další Norkou Östbergovou. Kallaová skončila až pátá.

Nejlepší Češka v závodě Kateřina Beroušková dokončila závod na 23. místě se ztrátou 9 minut a 23 sekund. Petra Hynčicová doběhla 39. od Björgenové ji dělilo přes 16 minut.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme