Triatlon na olympijských hrách bez plavecké části? Organizátory trápí zhoršená kvalita vody v Seině

Triatlon na olympijských hrách v Paříži může být bez plavecké části, připustil na konferenci Sport Accord v Birminghamu šéf organizačního výboru Tony Estanguet. Zrušení úvodní části hrozí v případě špatné kvality vody v Seině, kterou mohou negativně ovlivnit silné deště. Vedle triatlonu by se měly na olympijských hrách uskutečnit v Seině také závody v dálkovém plavání.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seina v Paříži

Seina v Paříži | Foto: Jan Rosenauer

Nedávné testování provedené neziskovou organizací Surfrider Foundation Europe odhalily v řece zvýšený výskyt bakterií E. coli. Společnost odebrala 14 vzorků vody nedaleko mostu Alexandra III., kde by měly olympijské závody v triatlonu i dálkovém plavání odstartovat. Žádný z nich nebyl zdravotně nezávadný.

Řeka Seina má být hlavní hvězdou olympijských her v Paříži. Zatím v ní ale plavou odpadky

Číst článek

Pořadatelé na vyčištění vody v Seině nadále intenzivně pracují. „Věděli jsme, že to bude velká výzva,“ připustil Estanguet. Nepřítelem je déšť, po němž z čistíren přetéká větší množství odpadních vod.

Náhradní varianty

Organizátoři proto zvažují i náhradní varianty. „Můžeme odložit triatlon kvůli deštivým podmínkám. Vzhledem k tomu, že je naplánovaný na začátek her, může počkat na lepší podmínky. Takže jsme přesvědčeni, že bude možné Seinu využít,“ řekl Estanguet. Krizový scénář ale může přinést i změnu na duatlon, tedy jen cyklistiku a běh. „Je to součástí pravidel mezinárodní federace. Ale tomu se samozřejmě chceme vyhnout,“ doplnil Estanguet.

Olympijské hry v Paříži začnou 26. července. Mužský a ženský triatlon jsou naplánované na 30. a 31. července a závod smíšených štafet na 5. srpna. Na konci olympiády, 8. a 9. srpna, by se mělo v Seině závodit v dálkovém plavání.

Kvalita vody v řece se bude během olympijských her měřit každý den. Situace se může rychle měnit. Loni v létě přišli kvůli znečištěné Seině dálkoví plavci o předolympijský test, ale zhruba o dva týdny později zde závodili triatlonisté. Vzápětí ale museli pořadatelé zrušit plaveckou část závodu v paratriatlonu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme