K pláži v Normandii, slavným zámkům a do 400 měst. Do Paříže míří olympijský oheň

Už zhruba za měsíc a půl do Francie dorazí olympijský oheň. Do přístavního města Marseille ho z Řecka přiveze historická plachetnice Belem. Olympijská pochodeň pak bude až do konce července putovat celou Francií. Francouzi už otestovali konvoje, ve kterých olympijská pochodeň navštíví na 400 měst a zavítá taky na vyloďovací pláže v Normandii nebo k slavným zámkům.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joëlle předává olympijskou štafetu

Joëlle předává olympijskou štafetu | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Testovací olympijská štafeta vyrazila od stadionu v malém městečku Nogent-sur-Seine. Desítky dětí z místních škol burácejí a jako první olympijskou pochodeň veze devětapadesátiletá Joëlle, která sedí na vozíku:

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

„Měla jsem to štěstí, že jsem mohla vézt olympijskou pochodeň prvních 200 metrů. Jsem hrdá, nesmírně šťastná a dojatá.“

Joëlle před pár lety prodělala mrtvici, po které zůstala na vozíku. Sama ale říká, že jí to nezabrání dál sportovat. Třináct let pracovala na místní radnici a věnovala se dětem a sportu. Právě proto ji místní vybrali, aby jako první vezla olympijskou pochodeň při testování olympijské štafety. Záda ji přitom kryl policista Jérôme.

„Je nás asi šedesát. Půl na půl vojáci a policisté. Běžíme kolem těch, co nesou olympijskou pochodeň a  zajišťujeme jejich bezpečnost. Nechceme je zastínit. Stále to musí zůstat hlavně sportovní svátek a podívaná,“ říká.

Průjezd olympijské štafety je pro malé francouzské městečko velkou událostí. Osmiletý Mohammed vše sledoval se spolužáky v modré mikině s olympijskými maskoty – figurkami jménem Phryges, které jsou inspirované pokrývkami hlav. Malý Mohammed tyto postavičky ale vidí jinak.

Olympiádu v Paříži může zhatit politika. Francii trápí nejen ruští sportovci, ale i konflikt Izraele s Hamásem

Číst článek

 „Řekl bych, že to jsou kameny, ne? Tady zápasí a dělají Judo, a tady na tomhle obrázku šermují,“ líčí Mohammed.

Francouzští organizátoři testovali dva typy konvojů, ve kterých bude olympijská pochodeň od května putovat. Větší štafeta bude projíždět většími městy, ta menší se dostane i na zaplněnější a turisticky navštěvovaná místa jako třeba na opatství Mont Saint-Michel.

„Olympijské hry jsou dobré. Jsem ráda, že letos budou ve Francii. Sice nás to bude něco stát, ale aspoň bude Francie znovu zase vidět,“ říká pětasedmdesátiletá důchodkyně Renée.

Sport navzdory válkám

Olympijské hry podporuje. Říká, že ve sportu se musí pokračovat i přes války na Blízkém východě a na Ukrajině.

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl zakázat účast ruských a  běloruských sportovců na zahajovacím ceremoniálu v Paříži. Francouzská ministryně sportu Amélie Oudéa-Castéraová tohle rozhodnutí respektuje.

„Žádná hymna, žádná vlajka, žádné oslavy v delegaci. Nechceme tímto způsobem uctít ruský stát ani ruský národ. Na druhou stranu individuální neutrální sportovci budou moct přijít na Trocadéro za dalšími sportovci až nebudou nastoupení v delegacích. Ovšem pod podmínkou, že prokazatelně nepodporují ruskou agresi na Ukrajině, a že nemají žádné vazby na ruskou armádu,“ odůvodnila.

Olympijská pochodeň ukončí své putování Francií 26. července, kdy v Paříži začnou olympijské hry.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme