Olympijský výbor sklouzává k neonacismu, reaguje Rusko na zákaz účasti na zahajovacím ceremoniálu

Rusko ostře zkritizovalo úterní rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) neumožnit účast ruských a běloruských sportovců na zahajovacím ceremoniálu her v Paříži. Mluvčí ministerstva zahraniční Maria Zacharovová označila v prohlášení verdikt za nepřijatelný a diskriminační.

Moskva (Aktualizováno: 19:26 20. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy

Rusko ostře zkritizovalo úterní rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru neumožnit účast ruských a běloruských sportovců na zahajovacím ceremoniálu her v Paříži | Zdroj: Reuters

Moskva rovněž obvinila MOV ze zastrašování sportovců v souvislosti s „Hrami přátelství“, které Rusové chtějí v září uspořádat jako reakci na sankce, kterým ruští a běloruští sportovci čelí kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Sportovci z Ruska a Běloruska nesmí na zahajovací ceremoniál olympijských her, rozhodl MOV

Číst článek

Rusové a Bělorusové budou moci na OH v Paříži startovat jen jako neutrální sportovci a bez využití národních symbolů. Vedle kvalifikačních kritérií musejí splnit i další podmínky, jako nemít vazby na armádu či nepodporovat ruskou stranu ve válce na Ukrajině. Družstva pod pěti kruhy nemohou startovat vůbec. V úterý pak MOV rozhodl, že se také nebudou smět zúčastnit slavnostního nástupu týmů na zahajovacím ceremoniálu.

„Jde o nezákonná, nespravedlivá a nepřijatelná rozhodnutí,“ uvedla v rozhořčené reakci Zacharovová. Podmínky účasti ruských sportovců na olympiádě označila za diskriminační.

Diskriminace pro Rusko?

Zkritizovala i postoj MOV vůči „Hrám přátelství“, které plánuje Rusko uspořádat v září v Moskvě a Jekatěrinburgu jako mezinárodní multisportovní akci. MOV považuje záměr za politizaci sportu, a tudíž porušení olympijské charty. Varoval proto národní olympijské výbory před tím, aby na tyto hry své sportovce vyslaly. „Ukazuje to, jak moc se MOV odchýlil od vlastních zásad a sklouzává k rasismu a neonacismu,“ prohlásila Zacharovová.

Prezident MOV Thomas Bach si na tiskové konferenci posteskl, že úterní rozhodnutí vyvolalo na ruských sociálních sítích další vlnu agresivních útoků. „Některé byly velmi osobní,“ prohlásil německý funkcionář. „Jeden byl za hranou. Spojovat prezidentovu národnost s holokaustem je prostě nepřijatelné, tím dosáhli nového dna,“ upřesnil mluvčí MOV Mark Adams.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil MOV ze zastrašování sportovců. „A to zcela podrývá autoritu MOV. Absolutně to odporuje ideologii olympijského hnutí,“ řekl Peskov.

„V okamžiku, kdy Ruský olympijský výbor začne dodržovat pravidla, bude vítaný. Jako všichni ostatní, kteří dodržují pravidla a olympijskou chartu. Mají to ve svých rukou,“ dodal Bach. 

Podle odhadů by se olympijských her v Paříži mohlo jako neutrálních zúčastnit dohromady zhruba šedesát sportovců z obou zemí. MOV očekává start přibližně 36 sportovců s ruským a 22 s běloruským pasem. Zatím se podle ředitele MOV Jamese MacLeoda kvalifikovalo 12 Rusů a sedm Bělorusů, jejich způsobilost startovat teprve prověří zvláštní tříčlenná komise MOV.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme