Sportovní lídři vyzvali Mezinárodní olympijský výbor, aby na hrách povolil start Rusů pod neutrální vlajkou

Zástupci mezinárodních federací a národních olympijských výborů vyzvali Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby umožnil na hrách v Paříži 2024 pod neutrální vlajkou start ruským sportovcům, kteří splní kvalifikační podmínky. Během 12. olympijského summitu v Lausanne zároveň MOV požádali, aby v této otázce rozhodl co nejrychleji. MOV to po skončení summitu oznámil na svém webu.

Lausanne (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident MOV Thomas Bach

Prezident MOV Thomas Bach | Zdroj: Profimedia

Sportovci z Ruska a spojeneckého Běloruska dostali zákaz startu v mezinárodních soutěžích po začátku vojenského útoku na Ukrajinu z loňského února.

Rusové se odvolali k arbitrážnímu soudu. Nesouhlasí se stopkou v Mezinárodním olympijském výboru

Číst článek

Letos na jaře nicméně MOV vyzval mezinárodní organizace, aby za podmínek dodržení neutrality umožnily sportovcům z těchto zemí návrat do soutěží, na nichž by mohli plnit kvalifikační podmínky pro start v Paříži. Řada sportovních svazů této výzvě vyhověla.

Podmínkou pro účast ruských sportovců na OH v Paříži je jejich striktní neutralita a žádná vazba na armádní složky. Vyloučen je také start družstev.

„Zástupci mezinárodních federací letních sportů vyzvali MOV, aby schválil účast na olympijských hrách v Paříži 2024 těm individuálním neutrálním sportovcům, kteří se kvalifikovali či kvalifikují. Také požádali o to, aby rozhodnutí padlo co nejdříve a vneslo jasno do celého kvalifikačního procesu,“ uvedl MOV v prohlášení.

Na hrozbu terorismu se chystáme nejvíce, říká starosta Paříže o přípravách na olympijské hry

Číst článek

Testy na doping

Podle sportovních lídrů nestojí v cestě olympijské účasti Rusů ani antidopingová problematika. Letos se ruští sportovci podrobili už 10 500 testům.

Letos v září se pro účast Rusů pod neurální vlajkou v Paříži vyslovil Mezinárodní paralympijský výbor. Jeho verdikt byl vnímán jako předzvěst rozhodnutí MOV.

Olympijský summit dnes zároveň odsoudil plány Ruska uspořádat příští rok v září v Moskvě a Jekatěrinburgu takzvané „Hry přátelství“. Tato multisportovní akce je podle sportovních lídrů „zjevně politicky motivovaná“ a její výsledky by neměly být oficiálně uznány.

Olympijského summitu se mimo jiné zúčastnili prezident MOV Thomas Bach a jeho viceprezidenti, šéfové velkých sportovních federací Sebastian Coe (atletika), Husajn Musallám (plavání), Luc Tardif (lední hokej) či Morinari Watanabe (gymnastika) nebo šéfové Asociace národních olympijských výborů (ANOC) Robin Mitchell a Asociace mezinárodních federací letních olympijských sportů (ASIF) Francesco Ricci Bitti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme