Sportovci z Ruska a Běloruska nesmí na zahajovací ceremoniál olympijských her, rozhodl MOV

Sportovci z Ruska a Běloruska se nebudou smět zúčastnit slavnostního nástupu týmů na zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Paříži. O vyřazení reprezentantů z obou zemí, kteří budou moci startovat pod neutrální vlajkou, z tradičního defilé výprav informoval Mezinárodní olympijský výbor po úterním zasedání svého výkonného výboru.

Lausanne (Aktualizováno: 19:17 19. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskvě

Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskvě | Zdroj: Profimedia

Neutrální sportovci s ruským nebo běloruským pasem budou smět na OH startovat bez národních symbolů, jako jsou barvy, vlajka nebo hymna.

Více než 400 zabitých ukrajinských sportovců. Mohli soutěžit s ostatními, ale umírají při ruských útocích

Číst článek

Musí splnit kvalifikační kritéria a další podmínky. Sportovci například nesmí mít vazby na armádu či podporovat ruskou stranu ve válce na Ukrajině.

Podle odhadů by se olympijských her v Paříži mohlo jako neutrálních zúčastnit dohromady zhruba šedesát sportovců z obou zemí. MOV očekává start přibližně 36 sportovců s ruským a 22 s běloruským pasem.

Zatím se podle ředitele MOV Jamese MacLeoda kvalifikovalo 12 Rusů a sedm Bělorusů, jejich způsobilost startovat teprve prověří zvláštní tříčlenná komise MOV.

Mohou se jen dívat

Slavnostní zahájení na Seině je naplánováno na 26. července. Namísto obvyklého nástupu na stadionu poplují jednotlivé výpravy pod svými vlajkami na lodích po řece několik kilometrů k Eiffelově věži.

Ruští a běloruští sportovci dostanou podle vyjádření MOV možnost událost zažít, pravděpodobně ale budou defilé sledovat jen ze břehu.

Rozhodnutí o jejich případné účasti na nástupu při závěrečném ceremoniálu, který bývá méně formální, bude přijato později. Zakončení her je naplánováno na 11. srpna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme