Rusové a Bělorusové smí na paralympijské hry jako neutrální sportovci, zemím hrozí vyloučení z výboru

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci.

Bonn (Německo) (Aktualizováno: 14:17 2. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka ruského paralympijského výboru

Vlajka ruského paralympijského výboru | Foto: Simon Hastegård | Zdroj: Reuters

Rozhodl o tom Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou rovněž vyškrtnuty z medailové tabulky. Do odvolání také zrušil všechny akce naplánované do obou zemí.

Sport jde momentálně stranou, říká Jiří Hamza. Rodinám ukrajinských biatlonistů nabízí pomoc

Číst článek

IPC současně oznámil, že na letošní rok svolá mimořádnou valnou hromadu, kde se rozhodne o možném vyloučení Ruska a Běloruska. Bude se hlasovat i o tom, zda má být dodržení olympijského příměří podmínkou členství.

Jeho porušení IPC odsoudil, ale uvedl, že sportovce za to z her vyloučit nemohl. „Je zásadní, abychom se drželi v mezích pravidel, která jsme nedávno zavedli, abychom zůstali politicky neutrální,“ citovala agentura SID šéfa výboru Andrewa Parsonse.

„Sáhli jsme k nejpřísnějšímu trestu, který jsme mohli uložit. Po hrách v Pekingu budeme se všemi našimi členy jednat o tom, jestli porušení příměří může vést k suspendaci nebo vyloučení národních paralympijských výborů,“ uvedl.

„Mrzí mě, že něco takového musíme řešit. Ale je nutné, abychom měli možnosti potrestat vlády států za kroky, které mohou i nepřímo ohrozit paralympijské hnutí. Zejména když vzešlo z hrůz druhé světové války,“ prohlásil Parsons.

Kritika Velké Británie

Krok IPC ostře odsoudila Velká Británie. „Jsem obrovsky zklamaná. Je to špatné rozhodnutí a vyzývám je, aby ho přehodnotili,“ citovala agentura Reuters ministryni kultury Nadine Dorriesovou.

„Musí se připojit ke zbytku světa a barbarskou invazi odsoudit zákazem startu ruských a běloruských sportovců,“ uvedla Dorriesová s tím, že s britskými sportovními svazy probere možnost, jak nejlépe proti verdiktu IPC protestovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme