‚Olympijské hry se nedají s ničím srovnat.‘ Účast v Paříži je snem i pro světové sportovní hvězdy

Sní o olympiádě, každý po svém, ale úplně stejně jako méně známí sportovci. Pro velké zahraniční hvězdy mají olympijské hry největší prestiž, i když nejsou v jejich sportu tak významné jako třeba mistrovství světa.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kylian Mbappé během utkání PSG proti Clermontu

Kylian Mbappé během utkání PSG proti Clermontu | Foto: Jean-Marie Hervio, KMSP | Zdroj: Profimedia

Brazilští fotbalisté v roce 2016 odčinili neslavnou porážku od Německa ze semifinále domácího světového šampionátu, když na olympijských hrách v Riu de Janeiru právě Němce porazili v souboji o zlato.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro některé sporty jsou prestižnější soutěže než olympiáda, pro světové hvězdy jde ale stejně o sen

Do olympijského turnaje mohou fotbalové reprezentace podle pravidel nominovat jen tři hráče starší 23 let a tak není vítězství v něm ceněné jako třeba zisk trofeje pro mistry světa. Francouzská hvězda PSG Kylian Mbappé má ale jiný názor.

„Jako každý jsem olympiádu vždy sledoval v televizi a emoce, které na nás sportovci přenesli, byly neskutečné. Je sen se účastnit. Už jsem v kariéře zažil hodně, ale olympiáda se s tím nedá srovnat, je úplně jiná. Hry jsou opravdu DNA sportu, nejen fotbalu, ale sportu obecně. Navíc všechny spojují dohromady a ukazují světu, jaký sport je,“ řekl Kylian Mbappé pro francouzský deník L‘Equipe, že doufá v účast na olympiádě ve svém rodném městě. 

V Paříži chtějí využít létající taxíky. Přesun z letiště do centra města může trvat jen čtvrt hodiny

Číst článek

Přání zahrát si tenisovou čtyřhru na olympijském turnaji společně s krajanem Rafaelem Nadalem pak na letošním Roland Garros vyslovila španělská světová jednička Carlos Alcaraz.

„Byl to pro mě samozřejmě sen, kdybych si s ním zahrál čtyřhru na olympiádě. Otázkou je, jak se mu bude zdravotně dařit, doufám, že dobře,“ věří Alcaraz, který by s Nadalem mohl v Paříži vytvořit potenciálně nejsledovanější deblový pár šampionátu.

Za rok by do Paříže chtěla i basketbalová hvězda Jannis Antetokounmpo. Řecký hráč vysoký 211 centimetrů se na poslední olympiádu do Tokia s národním týmem nekvalifikoval. I tak ale na boje o účastnické místo vzpomíná pozitivně

„Lidé měli naději, basketbal se vrátil do Řecka. Ačkoliv jsme nepostoupili, cítil jsem z fanoušků podporu a touhu. To bylo úžasné. Reprezentovat národní tým rozhodně není jednoduché, bojujete totiž za svou vlajku a za svou zemi,“ řek Antetokounmpo.

On, Alcaraz i Mbappé mají navíc o motivaci postaráno, na olympiádě si totiž můžou zasoutěžit vůbec poprvé v životě. 

Tadeáš Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme