Senzace na olympijské sjezdovce. Ester Ledecká má zlato ze super-G mezi lyžařkami

Ester Ledecká šokovala na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Závodnice dávající přednost snowboardu senzačně vyhrála superobří slalom mezi lyžařkami. O jedinou setinu porazila Rakušanku Veithovou.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká na stupních vítězů lyžařské super-G

Ester Ledecká na stupních vítězů lyžařské super-G | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

V cílovém prostoru už si závodnice gratulovaly k medailím. Vedla Rakušanka Anna Veithová před Tinou Wieratherovou a Larou Gutovou. Americká televize NBC už vyhlásila Rakušanku vítězkou a přepla na krasobruslení.

První dojmy Ester Ledecké: Nerozumím, nevěřím. Snažím se vyhrát každý závod a teď se to povedlo

Číst článek

A pak se rozjela Ester Ledecká. Se startovním číslem 26.

Snowboardistka mezi lyžařkami šokovala. Vedla od začátku tratě, i přes drobné chybičky si stále držela průběžné vedení. Příliš se jí nepovedl poslední skok a dopadala v záklonu, přesto cílovou fotobuňku projela v čase 1 minuta, 21 sekund a 11 setin.

O jedinou setinu před Veithovou. Nevěřily soupeřky, nevěřili diváci, komentátoři. Nevěřila ani samotná Ester Ledecká. Zlatá olympijská medailistka, vítězka lyžařské super-G se neradovala ani nezvedla ruce, jen nevěřícně koukala na časomíru a pak do kamery. 

"To snad není možné! Když jsem projela cílem a viděla to, říkala jsem si, že to musí být nějaká chyba. Změní ten čas ještě? Nebo jsem minula branku?" líčila s úžasem Ledecká.

V lyžařských brýlích i na tiskovce. 'Nemám make-up, nečekala jsem medaili,' rozesmála Ledecká novináře

Číst článek

Dvaadvacetiletá Ledecká se postarala o největší úspěch v historii českého sjezdového lyžování.

Na olympijských hrách dosud získaly bronzové medaile Olga Charvátová Křížová ve sjezdu v Sarajevu 1984 a Šárka Strachová ve slalomu ve Vancouveru 2010.

V Pchjongčchangu se Ledecká zapsala do historie už tím, že jako první v historii absolvovala na olympijských hrách závody na lyžích i na snowboardu. Na něm bude coby mistryně světa hlavní favoritkou paralelního obřího slalomu.

Česká výprava v Koreji má díky ní kompletní sadu medailí. Ledecká přidala zlato k dosavadním dvěma stříbrům a dvěma bronzům.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Sjezdové lyžování:
Ženy - superobří slalom:
1. Ledecká (ČR) 1:21,11, 2. Veithová (Rak.) -0,01, 3. Weiratherová (Licht.) -0,11, 4. Gutová (Švýc.) -0,12, 5. Schnarfová -0,16, 6. Brignoneová (obě It.) a Vonnová (USA) obě -0,38, 8. Hütterová (Rak.) -0,43, 9. Gisinová (Švýc.) -0,46, 10. Rebensburgová (Něm.) -0,51, ...33. Pauláthová (ČR) -3,37.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme