Antimonopolní úřad potvrdil veslařům pokutu za nákup lodí, svaz chce peníze dostat zpět

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil Českému veslařskému svazu pokutu 90 tisíc korun za nesprávný nákup lodí v letech 2019 až 2021. Svaz s rozhodnutím nesouhlasí. V tiskové zprávě uvedl, že je připraven pokutu zaplatit, ale hodlá podat na ÚOHS správní žalobu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil Českému veslařskému svazu pokutu 90 tisíc korun za nesprávný nákup lodí v letech 2019 až 2021

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil Českému veslařskému svazu pokutu 90 tisíc korun za nesprávný nákup lodí v letech 2019 až 2021 | Foto: Eduard Erben | Zdroj: ČTK

Kvůli spornému nákupu lodí pro reprezentaci má svaz navíc vrátit dotace ve výši 940 tisíc korun Národní sportovní agentuře, s níž je ve sporu kvůli podobě výběrových řízení a výši marže.

Veslařský svaz porušil zákon, když nakupoval za státní dotace lodě. Zjistili to kontroloři NSA

Číst článek

ÚOHS vidí problém v podmínce veřejné zakázky na společné dodání lodí Empacher a Filippi. Proto veslařskému svazu v rozkladném řízení nevyhověl.

Podle posudku, který si nechal svaz vypracovat u právní kanceláře, jsou závěry předsedy ÚOHS příliš akademické a nezohledňují reálný stav hospodářské soutěže mezi dodavateli lodí. Proto se chce žalobou u správního soudu domáhat vrácení pokuty.

„Při nákupu lodí jsme postupovali přesně podle doporučení právní kanceláře formou otevřeného řízení a zároveň v dobré víře tak, abychom vyhověli všem dotačním podmínkám Národní sportovní agentury a neohrozili čerpání dotace. Šli jsme tou nejtransparentnější cestou – otevřeným zadávacím řízením podle zákona o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl předseda svazu Michal Kurfirst, který vede veslaře od června.

Vrácení dotace

S NSA se svaz pře o marži, s níž mu lodě a další vybavení prodala dceřiná společnost Sportcentrum Račice. „NSA de facto dovozuje, že tato marže má být 0 procent, což však podle našeho názoru není slučitelné s daňovými a právními předpisy ČR. I spřízněné subjekty si mezi sebou dle daňových předpisů musí prodávat s obchodní marží vždy vyšší než nula,“ řekl Kurfirst.

Agentura chce vrátit dotace ve výši 940 tisíc korun, zatím svaz vyzvala k vyplacení 450 tisíc, které svaz uhradil. „Nicméně povedeme s NSA diskusi o tom, jak mají být správně nastavené podmínky sportovních investic tak, aby podobné nejasnosti byly vyloučeny,“ uvedl Kurfirst.

Už v září svaz oznámil, že si nechá zpracovat audit hospodaření zaměřený zejména na nakládání s dotačními prostředky v letech 2016 až 2023.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme