Basketbalisté v předkvalifikaci o olympiádu těsně porazili Estonsko. Zazářil dvacetibodový Krejčí

Čeští basketbalisté vstoupili v Tallinnu do předkvalifikace o olympijské hry výhrou nad domácím Estonskem 77:74. Dvaceti body pomohl k vítězství nejlepší střelec zápasu Vít Krejčí, který si připsal také šest asistencí a šest doskoků.

Tallinn (Aktualizováno: 18:17 12. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Vít Krejčí během přípravného utkání Česka proti Belgii

Vít Krejčí v zápase předkvalifikace proti Estonsku zaznamenal 20 bodů (ilustrační foto) | Foto: Patrik Uhlíř, ČTK | Zdroj: Profimedia

V neděli nastoupí svěřenci trenéra Diega Ocampa od 15.00 SELČ proti Izraeli k druhému zápasu ve skupině A, odkud se nejlepší dva týmy dostanou do semifinále v polských Gliwicích.

Dvouciferný počet bodů měli vedle Krejčího, jenž dal šest trojek, také Tomáš Kyzlink (16), Martin Kříž (15) a Ondřej Sehnal (10). Za domácí zaznamenal 16 bodů Artur Konontšuk.

„Jsem moc spokojený. Především s chováním, přístupem a s tím, jak hráči bojovali. Bylo to hodně těžké utkání. Dokázali jsme být konkurenceschopní ve správných momentech, ale udrželi jsme se i ve chvílích, když třeba rozhodčí měli nepřesná rozhodnutí nebo jsme nehráli dobře v obraně. Vždycky jsme na to dokázali zareagovat. Na to jsem hrdý, protože tohle je základ, abychom byli konzistentní a solidní tým,“ řekl Ocampo.

Nástupce Ronena Ginzburga měl s omlazeným týmem bez řady opor v přípravě bilanci čtyř porážek z pěti zápasů. V soutěžní premiéře přidal druhé vítězství. „V každém takovém turnaji FIBA je první zápas velmi důležitý. Často pak určuje další směřování týmu. O důležitosti utkání jsme věděli. Teď bude zásadní, jak si některé věci vyhodnotíme a připravíme se na zítra,“ dodal Ocampo.

Národní tým v úvodu doháněl ztrátu a poprvé jej dostal do vedení ve 4. minutě Kříž, který do stavu 8:6 dal polovinu českých bodů. Estonci odpověděli šestibodovou šňůrou, kterou přerušil trojkou Vít Krejčí.

Stahování manka dovršil průnikem Kyzlink vyrovnáním na 13:13, ale Estonci unikli na 21:15. I díky trojkám Kyzlinka, který za první čtvrtinu zaznamenal devět bodů, a Martina Kříže byl stav opět vyrovnaný.

Basketbalisté znají soupeře v evropské kvalifikaci, utkají se s Řeckem, Nizozemskem a Velkou Británií

Číst článek

Na startu druhé desetiminutovky faulovaný Sehnal při nájezdu posunul dvěma trestnými hody český tým teprve podruhé do vedení - 27:25. Sérií 7:0, na které se podílel díky trojce svými prvními soutěžními body v reprezentaci Matěj Svoboda, se Češi dostali už do osmibodového náskoku. Domácí do poločasu zkorigovali na 39:42.

Druhý poločas začal dvěma úspěšnými trestnými hody ze tří David Böhm, ale Estonci díky dvěma trojkám Konontšuka otočili na 45:44. V dalším průběhu třetí čtvrtiny většinou vedli domácí, navíc už čtyři osobní chyby měl kapitán Vojtěch Hruban. Češi díky trojce Krejčího a koši Sehnala otočili na 56:54, ale Estonci na přelomu třetí a závěrečné čtvrtiny předvedli pětibodovou šňůru.

Při přetahované o výsledek si připsal první body i další debutant v soutěžním zápase Spencer Svejcar. Šňůra 7:0 díky čtyřem bodům Martina Kříže a Svejcarovu koši s proměněnou šestkou poslala český tým do vedení 70:64. O chvíli později Krejčí šestou trojkou ze sedmi pokusů zajistil sedmibodové vedení.

Estonci sice snížili na 71:73, ale dvěma trestnými hody a dalším košem pojistil náskok Kříž. Domácí trojkou s klaksonem už jen zkorigovali konečný výsledek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme