Letos mi návrat na sníh přišel těžší než normálně, říká Davidová. Biatlonistům v sobotu začíná sezona

Biatlonistům odstartuje o víkendu Světovým pohárem v Östersundu nová sezona, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Čeští reprezentanti na pondělní tiskové konferenci uvedli, že na únorový světový šampionát na domácí půdě zatím nemyslí. Vedle Markéty Davidové je zpět v týmu Michal Krčmář, který v létě prodělal infekci cytomegalovirem. Biatlonisté jsou zvědaví, jaké bude rozložení sil po zákazu používání fluoru ve voscích.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová

Vedle Markéty Davidové je zpět v týmu biatlonistů Michal Krčmář (archivní foto) | Foto: Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

„Nemyslím, že domácím mistrovstvím světa se pro nás něco v přípravě měnilo. Světový šampionát máme každý rok. Tohle má sice nádech domácího prostředí, ale chceme to využít jako podporu, než abychom se tím stresovali,“ řekl sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Mistrovství světa ve zrekonstruované Vysočina Areně se uskuteční od 7. do 18. února. Světový šampionát se vrátí do Nového Města na Moravě po jedenácti letech.

„Proinvestovali jsme 490 milionů korun včetně DPH. Budeme mít nejkompatibilnější areál na světě. Divácká kapacita se nezměnila, ale komfort pro závodníky a návštěvníky ano,“ uvedl šéf svazu Jiří Hamza. Oficiálně se bude areál otevírat na začátku ledna.

„Samozřejmě, je to doma, takže se chce každý předvést v co nejlepším světle. Myslím, že bychom si ale neměli na sebe plést bič a spíše to brát jako každé jiné mistrovství světa, kde chce člověk podat co nejlepší výkony,“ popsala Davidová.

‚Minus dvanáct stupňů‘

Sezona biatlonistům začne v sobotu v Östersundu, nejprve jsou v plánu smíšené štafety a vytrvalostní závody, příští týden zde biatlonisté absolvují ještě štafety, sprinty a stíhací závody.

Být zpět je pro mě malá výhra, říká biatlonista Krčmář. Po virové infekci absolvoval první soustředění

Číst článek

„Mělo by tam být i minus dvanáct. Bojím se, že umrzneme. S tím ale člověk nic neudělá. Před novou sezonou se cítím dobře. Na závody se těším a uvidíme, co se bude dít,“ podotkla Davidová, vítězka malého křišťálového glóbu za vytrvalostní závody ze sezony 2021/22

Mužský tým tvoří Krčmář, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Adam Václavík a Jonáš Mareček. Ve výběru žen vedle Davidové figurují Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Lucie Charvátová a Tereza Vinklárková.

V týmu chybí zraněný Tomáš Mikyska, který se zotavuje po operaci kolena. Přes léto měl potíže i Krčmář.

„V tuhle chvíli jsem zdravý. Tělo funguje, jak má, to je největší výhra. Bál jsem se, že návrat bude komplikovanější a muselo by se improvizovat. Po návratu do přípravy vše běží, jak trenér naplánoval. Jak se ale bude vyvíjet sezona, pro mě teď není podstatná otázka,“ řekl Krčmář.

Přípravné závody

V přípravných závodech v Sjusjöenu byli Češi s běžeckými časy na úrovni Němců či Italů. Dominovali domácí Norové.

„Musím říct, že letos mi návrat na sníh přišel těžší než normálně. I plán přípravy byl celkem těžký a do (testovacích) závodů jsem šla relativně unavená. Během těch čtrnácti dní jsme neměli žádné volno, na což jsem si nějak odvykla. Ale uvidíme. Všechno šlo podle plánů, a co bylo třeba, to jsme udělali,“ uvedla Davidová.

Biatlonistkám pomáhá s rychlostí bývalý slovenský reprezentant Bajčičák. Kondice Češek ho překvapila

Číst článek

Šestadvacetiletá rodačka z Janova nad Nisou může ve Světovém poháru vylepšit deváté místo z minulého ročníku. Přestože kariéru ukončila řada jejích soupeřek jako Norky Marte Olsbuová Röiselandová, Tiril Eckhoffová, Němka Denise Herrmannová-Wicková či Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová, česká biatlonistka vidí konkurenci stále stejně silnou.

„Je vidět, že se to obměňuje. U chlapů mi přijde, že to tolik není. Myslím, že ale ve výsledku je to úplně jedno. Přijde zase někdo nový. Ono se to tak točí, že nemám strach, že by se tam někdo neobjevil,“ myslí si Davidová.

Změna pravidel

Biatlonisté se musí vypořádat se změnou pravidel a používáním vosků bez obsahu fluoru.

Kdybych ve 13 neodešel z domova, kdo ví, jestli bych se biatlonu věnoval, říká Krčmář

Číst článek

„Pravidlo je pro všechny stejné a každý na to musí reagovat. Ta informace tu nějaký pátek je. My už na tom také dva roky systematicky pracujeme. Je kolem toho spousta vývoje. Snad vytvoříme sportovcům co nejlepší podmínky, aby mohli prodat, co mají natrénováno. To hlavní nám ale ukážou závody, které přijdou,“ uvedl Rybář.

„Se servisem jsme se na severu tolik nepotkali, protože tam měli hodně práce a hned po závodech zmizeli. Takže jsme zatím konzultace nebo informace o tom, jak to bude vypadat, nedostali. Doufám, že to bude, jak říkal Ondra (Rybář - sportovní ředitel), že jsme to nezaspali a že se na tom pracovalo,“ dodala Davidová, mistryně světa z vytrvalostního závodu v Pokljuce 2021.

Biatlonisté v pondělí také představili novou vizuální identitu a hlavního partnera, kterým je společnost Tipsport.

„S partnery jsme zvyklí pracovat na rodinné bázi, a proto vítáme Tipsport do rodiny. Jsme domluvení na dlouhodobé spolupráci, nejen na rok či dva. Doteď jsme měli sázkové kanceláře jako sponzory v rámci IBU zakázané. Teď už je ale máme povolené,“ řekl Hamza.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme