‚Zlepšujeme se, ale není to dostatečné.‘ Pro trenéra házenkářů Sabatého je působení u týmu výzva

Česká reprezentace házenkářů má za sebou první velkou akci pod španělským trenérem Xavierem Sabatém. Na evropský šampionát v Německu se ale dlouhé roky vzpomínat nebude. Národní tým nepostoupil ze základní skupiny, ve které prohrál s Dánskem a Portugalskem, a na závěr porazil v Mnichově Řecko.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér českých házenkářů Xavier Sabaté

Trenér českých házenkářů Xavier Sabaté | Zdroj: Profimedia

Xavier Sabaté si teď chce celý turnaj zanalyzovat, a jak říká, interní kritika je potřebná, protože bez ní se nemůžete zlepšovat. Španělský trenér byl z výsledku na turnaji zklamaný kvůli hráčům, kteří – jak zdůraznil – tvrdě pracovali a mají velkou motivaci, a chtěl by s nimi dělat dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říkal trenér českých házenkářů Xavier Sabaté po nevydařeném mistrovství Evropy

„Pro mě tohle není práce, pro mě je to vášeň. Kdyby tomu tak nebylo, nedělal bych ji. Miluju svoji práci. A i proto jsem převzal tenhle tým – jako výzvu, jako velkou výzvu. Podle mě se zlepšujeme, ale stále to není dostatečné,“ prohlásil Sabaté.

Národní tým – složený ze zkušených i mladých házenkářů, a snad kromě gólmana Tomáše Mrkvy bez větších hvězd – na evropském šampionátu předvedl dobrou defenzivní práci, v útoku měl ale proti silným soupeřům výpadky v ofenzivě.

Ve skupině česká reprezentace prohrála s elitním týmem Dánska, a v klíčovém utkání také s Portugalskem, které má kádr plný hráčů působících v Lize mistrů.

„Vím, že v současnosti nejsme lepší než Dánsko, a nejsme ani lepší než Portugalsko. A jestli někdo tvrdí opak – OK, respektuju to. Ale není to pravda,“ říká španělská kouč.

Mluví za něj zkušenosti

A trenér Xavier Sabaté také doslova řekl, že rozdíl mezi Českem a Portugalskem je v současnosti velký. Právě po utkání s přímým konkurentem v boji o postup část fanoušků kritizovala výkon v ofenzivě nebo třeba nominaci týmu.

„Sport je takový – lidé na konci hodnotí vaše výkony v závislosti na výsledcích, a ne na základě celého procesu. A já – jako trenér s více než dvacetiletou profesionální praxí, z toho deset let v Lize mistrů – tak si myslím, že mám trochu zkušeností, abych o tomhle mohl mluvit. S veškerým respektem k ostatním,“ mluvil Xavier Sabaté třeba o tom, že s takovou střeleckou neúspěšností nemůžete tým jako Portugalsko porazit.

Češi tak na evropském šampionátu nepostoupili ze základní skupiny, a práci a pozici trenéra Xaviera Sabatého teď bude vyhodnocovat výkonný výbor Českého svazu házené.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme