Desetileté čekání je u konce, čeští házenkáři porazili Rumunsko a kvalifikovali se na mistrovství světa

Čeští házenkáři postoupili na mistrovství světa v příštím roce. V domácí odvetě play off kvalifikace porazili Rumunsko hladce 29:20 a s přehledem otočili dvojzápas po venkovní prohře 30:31. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého dnes v Brně dominovali a už po poločase vedli 15:9. Devět branek zaznamenal nejlepší střelec utkání Matěj Klíma, více než padesátiprocentní úspěšnost zákroků měl gólman Tomáš Mrkva.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český házenkář Matěj Klíma

Český házenkář Matěj Klíma | Foto: Patrik Uhlíř | Zdroj: Profimedia

Český tým se představí na mistrovství světa poprvé od roku 2015, kdy v Kataru obsadil 17. místo. Před třemi lety měli reprezentanti hrát na šampionátu v Egyptě, kvůli vysokému počtu případů koronaviru v mužstvu ale na poslední chvíli účast odřekli.

Mistrovství světa bude od 14. ledna do 2. února příštího roku poprvé hostit trojice zemí, turnaj uspořádají Dánsko, Chorvatsko a Norsko. Potřetí se šampionátu zúčastní 32 týmů. Soupeře v základní skupině pozná český celek při losu 29. května.

Házenkářům úvodní zápas kvalifikace o mistrovství světa nevyšel, v Rumunsku prohráli o gól

Číst článek

V prvním poločase úvodního utkání měl český tým velké problémy v obraně, tentokrát ale pracoval v defenzivě o poznání lépe. Domácí hnáni bouřlivou kulisou téměř čtyř tisíc fanoušků začali zhurta a rychle překlopili vývoj na svou stranu. Favorit dal šest z úvodních sedmi branek zápasu a v osmé minutě vedl 6:1.

Rumuni se mírně zlepšili a dvakrát snížili na rozdíl tří branek. Závěr prvního poločasu ale znovu patřil domácím, kteří šli v pauze do kabin s nadějným vedením 15:9. Dařilo se především Klímovi, česká opora proměnila všech sedm střeleckých pokusů.

Po změně stran se utkání nadobro změnilo v jednostrannou záležitost. Mezi tyčemi předváděl jeden zákrok za druhým brankář Mrkva a jeho spoluhráči ve 43. minutě zvýšili už na 20:11 poté, co se trefil pivot Vít Reichl. Česká gólmanská jednička se v zápase blýskla 17 zákroky z 31 pokusů.

V závěru domácí odskočili už na dvouciferný rozdíl a mohli odvetu dohrávat v exhibičním duchu. Rumuni na zdramatizování utkání neměli a posedmé za sebou budou na světovém šampionátu scházet.

Odvetné utkání play off kvalifikace mistrovství světa házenkářů v Brně:

Česko - Rumunsko 29:20 (15:9)

Branky Česka: Mrkva 1, Hrdlička - Hrstka 3, Piroch 4, J. Patzel, Štěrba 3, Reichl 3, Babák 1, Havran, Harabiš 1, Klíma 9, Nantl, Solák 1, Mořkovský 2, Zeman, Blecha 1.
Nejvíce branek Rumunska: Dragan 5, Nistor Ionita 4.

Rozhodčí: Schulze, Tönnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 6/5. Vyloučení: 5:2. Diváci: 3852. První zápas: 30:31, postoupilo Česko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme