Kansas City vyhrálo Super Bowl, obhájci titulu porazili San Francisco. Zájem diváků vzbudila Taylor Swift

Spojené státy mají za sebou událost, která tradičně láme rekordy ve sledovanosti, ale i v drahotě. V noci na pondělí se v Las Vegas hrálo finále letošního ročníku ligy amerického fotbalu, ve kterém titul obhájil tým Kansas City Chiefs. V Super Bowlu porazili San Francisco 25:22 po prodloužení a titul tak získali počtvrté v historii a potřetí za posledních pět let.

Las Vegas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký Super Bowl vyhráli obhájci titulu Kansas City Chiefs nad San Franciskem 25:22

Americký Super Bowl vyhráli obhájci titulu Kansas City Chiefs nad San Franciskem 25:22 | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

Finále bylo výjimečné tím, že Kansas City Chiefs skoro po dvaceti letech jako první tým obhájili vítězství v Super Bowlu. Naposledy se to podařilo slavné generaci týmu New England Patriots v čele s legendárním quarterbackem Tomem Bradym. Bylo to také teprve druhé finále v historii, které se rozhodlo až v prodloužení.

San Francisco mělo několikrát blízko k vítězství, velkou část zápasu vedlo, ale nakonec mu šance na šestý titul v historii utekla. Chiefs znovu k úspěchu dovedl rozehrávač Patrick Mahomes, který má už třetí titul a potřetí byl zvolen nejužitečnějším hráčem finále.

Z hlediska televizní zábavy se očekává, že tento zápas může zlomit rekord ve sledovanosti. Loni se na finále dívalo přes 113 milionů Američanů a letos se očekává ještě vyšší číslo. Aktuální údaje ale ještě nejsou k dispozici.

Tento Super Bowl byl také rekordně drahý, průměrná cena vstupenky na zápas byla 8600 dolarů (kolem 200 000 korun) za lístek. I ten nejlevnější pak stál 5200 dolarů (asi 120 000 korun).

Podle odhadů si na zápas vsadilo 68 milionů Američanů přes 23 miliard dolarů, tedy víc než půl bilionu korun.

Poločasová show

O poločasovou show se letos postaral americký R&B zpěvák Usher, kterého doprovázeli tanečníci po celé ploše stadionu až před 60 000 diváky. Zahrál několik svých hitů, při kterých často měnil kostýmy a jezdil třeba na kolečkových bruslích.

Na pódiu ho při vystoupení doplnili i další americké hudební hvězdy jako třeba zpěvačka a klavíristka Alicia Keysová nebo rapeři Ludacris a Lil Jon.

Ve srovnání s loňským vystoupením zpěvačky Rihanny bylo jeho vystoupení méně bombastické, než jsme na to byli v minulých letech zvyklí. Stejně jako všichni umělci v minulých letech i on zahrál zadarmo.

Před zápasem se čekalo, zda se do vystoupení nějak nezapojí také asi největší hudební hvězda současnosti, zpěvačka Taylor Swift. Ta se v samotném hudební vystoupení nakonec neobjevila. Celý zápas strávila v hledišti, kde držela palce svému příteli a hvězdě vítězných Kansas City Chiefs, Travisi Kelcemu.

Swift byla asi nejsledovanější osobou na stadionu. Televizní kamery ji každou chvíli zabíraly, jak reaguje a fandí. Například záběr, jak vypila celé pivo najednou, se okamžitě stal hitem sociálních sítí.

Další celebrity

Právě kvůli přítomnosti Swift v hledišti se očekává, že sledovanost letošního finále zlomí divácké rekordy, protože zpěvačka přitahuje současnosti velkou pozornost. Z jejího vztahu s Kelcem tak těží i liga amerického fotbalu v USA.

Taylor Swift a Miley Cyrus ovládly ceny Grammy. Z dvou hitů ve filmu Barbie bodoval ten od Billie Eilish

Číst článek

Slavných osobností se na stadionu objevila opravdu celá plejáda. Z hudebníků to byl například Paul McCartney, zpěvák Justin Bieber nebo raper Jay-Z s manželkou Beyoncé. Z herců přišel například Leonardo DiCaprio nebo Blake Livelyová, která celý zápas trávila ve VIP boxu s Taylor Swift.

Ze slavných sportovců pak můžeme jmenovat třeba basketbalové hvězdy Shaquillea O'Neala a LeBrona Jamese.

Důvod, proč Super Bowl přitahuje takovou pozornost celebrit, je daný oblibou amerického fotbalu ve Spojených státech, kde je liga NFL suverénně nejsledovanější sportovní soutěží. Zároveň je finále opravdu prestižní akce a účast na ní je potvrzení jakéhosi hvězdného statusu.

Filip Nerad, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme