Konec plavecké stálice. Kubová má ve sbírce zlato z evropského šampionátu a bronz z mistrovství světa

Simona Kubová se rozhodla, že už se nebude pokoušet splnit limit na svoje čtvrté olympijské hry. Česká plavkyně, specialistka na znak, ukončila ve 32 letech kariéru. Přitom na jejím začátku, když jí bylo okolo dvaceti let, sbírala pod jménem Simona Baumrtová řadu medailí z různých šampionátů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simona Kubová

Simona Kubová | Zdroj: Profimedia

„Skoro celé vyhlášení jsem probrečela, tak mi to dojde asi až s odstupem času. Je to ale úžasné a vůbec jsem to nečekala.“ říkala česká plavkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si o největších úspěších plavkyně Simony Kubové, která ve 32 letech ukončila aktivní kariéru

Telefonický rozhovor z Eindhovenu byl v roce 2010 tím prvním, ve kterém Simona Kubová líčila své pocity z medaile na šampionátu. A pak jich přibývalo, na podzim 2012 odjela z mistrovství světa ve francouzském Charters se čtyřmi medailemi.

„Je to pro mě úplně nová zkušenost a pozice. Možná to mělo důsledek, že se mi ve finále stovka tolik nepovedla, ale dvoustovka mi to vynahradila. Byl to můj desátý start během čtyři dní,“ líčila tehdy už matadorka Kubová. 

Doba bronzová

O pár týdnů později vybojovala svůj hlavní úspěch, tedy bronz na mistrovství světa v krátkém bazénu. „Je to hodně husté, protože jsem byla třikrát třetí na mistrovství Evropy a teď jsem najednou třetí na mistrovství světa. Další bronz do sbírky, ale je to skvělá bomba a vůbec jsem to nečekala.“  

Plavkyně Kubová ukončila kariéru, na olympiádu už nepojede. ‚Nastal správný čas,‘ vysvětluje

Číst článek

A svoje nejúspěšnější období v kariéře uzavřela svým jediným titulem mistryně Evropy na padesátce v krátkém bazénu v roce 2013. Její plavecké výsledky pak byly nahoru dolů. Horší časy střídala s finálovými účastmi, které už ale nikdy nebyly na medaili.

Konec kariéry zvažovala delší dobu, nejprve ji v pokračování přesvědčil vznik Mezinárodní plavecké ligy, potom posunutí olympijských her v Tokiu o rok. Tam už tušila, že se do Paříže nepodívá a se slzami v očích po doplavání říkala: „Odjížděla jsem sem určitě s jinými ambicemi. Hlavně na stovku, protože dvoustovka byla jen doplňková. Stovka mi nevyšla podle představ a táta říkal, že uvidím, jak se budu cítit, a že se nebude zlobit, když na dvoustovku nenastoupím. Zároveň jsem si říkala, že je to můj poslední olympijský start, možná i jeden z posledních v plavecké kariéře, tak by stálo za to si to zaplavat. Je to hodně smutné, že dvacet let mého života bude najednou končit.“

O konci aktivní kariéry se rozhodla ve svých 32 letech.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme