Hamilton vyhrál v Monze další kvalifikaci a zaútočí na 90. triumf. Ferrari se dál trápí

Obhájce titulu Lewis Hamilton v nedělní Velké ceně Itálie zaútočí na jubilejní 90. vítězství ve formuli 1 z pole position. Šestinásobný mistr světa kvalifikaci na okruhu v Monze vyhrál před týmovým kolegou z Mercedesu Valtterim Bottasem a Carlosem Sainzem z McLarenu.

Monza Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton. | Foto: Mark Thompson | Zdroj: Reuters

V Itálii vstoupil v platnost nový zákaz speciálního extrémně výkonného nastavení motoru pouze pro kvalifikaci, Mercedes to však nijak neohrozilo a získal i osmou pole position v sezoně. Hamilton si pro ni dojel v traťovém rekordu 1.18,887 a Bottase porazil 69 tisícin sekundy.

Pětatřicetiletý Hamilton je tak v ideální pozici zaútočit v nedělním závodě, který odstartuje v 15.10, na jubilejní 90. vítězství v kariéře. Pokud by se mu to povedlo, přiblížil by se rekordu slavného Michaela Schumachera na rozdíl jediného triumfu a vyrovnat by ho mohl už příští týden v závodě v Mugellu.

Konec jedné éry ve formuli 1. Z týmu Williams odchází po 43 letech zakladatelské rodina

Číst článek

Na třetí pozici skončil se ztrátou osmi desetin sekundy Sainz, pilot stáje McLaren vyrovnal nejlepší kvalifikační výsledek v kariéře.

Čtvrtý byl Sergio Pérez z Racing Pointu a až pátý Max Verstappen z Red Bullu, který jako jediný dokázal v této sezoně narušit nadvládu Mercedesu a na druhém místě šampionátu po osmi závodech ztrácí na Hamiltona 47 bodů.

Nadále se trápí Ferrari. Vítěz loňské Velké ceny Itálie Charles Leclerc odstartuje do domácího závodu italské stáje z třináctého místa, zatímco čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel skončil už v úvodní části kvalifikace a obsadil až 17. pozici.

Poprvé od 16. příčky Giancarla Baghettiho z roku 1966 tak do závodu v Monze odstartuje pilot Ferrari z pozic mimo nejlepší patnáctku. V nejlepší desítce na startu Velké ceny Itálie budou oba vozy Ferrari chybět poprvé od roku 1984.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Itálie formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1.18,887, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,069, 3. Sainz (Šp./McLaren) -0,808, 4. Pérez (Mex./Racing Point) -0,833, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,908, 6. Norris (Brit./McLaren) -0,933, 7. Ricciardo (Austr./Renault) -0,977, 8. Stroll (Kan./Racing Point) -1,162, 9. Albon (Thaj./Red Bull) -1,203, 10. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,290.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme