Tichý oceán poprvé přeplul nevidomý námořník. Japonci Iwamotovi cesta trvala dva měsíce

Nevidomý japonský námořník Micuhiro Iwamoto bez zastávky přeplul Tichý oceán. Podle deníku Japan Times se tak stal prvním nevidomým, kterému se to povedlo. Dvaapadesátiletý Iwamoto vyrazil před dvěma měsíci z kalifornského San Diega. Za tu dobu překonal 14 tisíc kilometrů dlouhou cestu do japonské prefektury Fukušima. Doprovázel ho navigátor Doug Smith, který vidí a informoval Iwamota o situaci v okolí lodi.

Fukušima Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nevidomý japonský námořník Micuhiro Iwamoto s navigátorem Douge Smithem

Nevidomý japonský námořník Micuhiro Iwamoto s navigátorem Douge Smithem | Foto: Repro Twitter

Japonský námořník už se jednou Tichý oceán přeplout pokusil. V roce 2013 se ale jeho loď po pěti dnech srazila s velrybou a potopila se. Iwamota i jeho navigátora musely zachránit japonské ozbrojené síly, uvádí Japan Times.

Špatně ukotvené sloupy, chybějící zvukové signály. Nevidomí se v ulicích potýkají s množstvím překážek

Číst článek

Od prvního pokusu o překonání Pacifiku se Iwamoto účastnil několika triatlonů, aby se naučil plavat na otevřené vodě a překonal trauma z havárie.

„Selhání může být pouze krok k tomu, aby váš další úspěch byl stokrát nebo tisíckrát větší. Nikdy se nevzdávejte,“ řekl Iwamoto před začátkem 14 tisíc kilometrů dlouhé úspěšné plavby přes Pacifik americké televizi ABC.

Po dokončení úspěšné plavby prohlásil, že si splnil sen a je nejšťastnějším člověkem na světě. Svým činem chce Iwamoto inspirovat i další lidi, kteří nevidí. Cestu zároveň využil ke sběru peněz na charitu, která bojuje proti nemocem způsobujícím slepotu. On sám ztratil zrak, když mu bylo šestnáct let.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme