České ragbistky se připravují na olympijskou kvalifikaci. Využívat mohou i sportoviště na Olympu

České reprezentantky v sedmičkovém ragby čeká hektický půl rok zakončený olympijskou kvalifikací, kde budou bojovat o účast na hrách v Paříži. V souvislosti s tím můžou od března využívat zázemí a sportoviště spadající pod ministerstvo vnitra na Olympu. Jednadvacet hráček se tak bude moci připravovat na vrcholové úrovni.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentantky Julie Doležalová a Jana Urbanová s manažerkou Hanou Schlangerovou

Reprezentantky Julie Doležalová a Jana Urbanová s manažerkou Hanou Schlangerovou | Zdroj: Martin Flousek / ČSRÚ

„Pro nás je zajímavá třeba úpolová tělocvična, kde můžou hráčky trénovat kontakty, aniž by v téhle zimě musely být venku, což je výhodné,“ objasňuje spolupráci s Olympem manažerka ženského ragby Hana Schlangerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si české ragbistky před startem olympijské kvalifikace

„Je tam skvělý prostor pro regeneraci, zdravotní péče i zázemí. Rozhodně nás to posouvá dál, než jsme teď. Zároveň máme možnost spolupráce s jejich specialisty nejen v oboru kondic, ale i v doplňkových aktivitách, jako je zápas,“ doplňuje.

V rámci přípravy, která vyvrcholí červnovou olympijskou kvalifikací v Monaku, odehrají české reprezentantky v sedmičkovém ragby ještě několik dalších mezinárodních turnajů.

„Potřebujeme víc hrát s dobrými týmy, protože v naší domácí soutěži ubývá hráček a není tu dobrá konkurence,“ popisuje Jana Urbanová, která jako kapitánka dovedla český tým k loňským bronzovým medailím na Evropských hrách.

Zahraniční angažmá

Úspěch v Krakově reprezentantkám nezajistil jen účast v olympijské kvalifikaci, ale některým otevřel dveře k potenciálnímu zahraničnímu angažmá.

„Já uvažuju už delší dobu, že bych si ráda zahrála někde v zahraničí. Co jsem se bavila s Angličankami, které byly v Krakowě nejsilnější tým, proti kterému jsme hrály, tak mi nabízely, jestli bych s nimi nechtěla jet na nějaký kemp. Určitě nad tím přemýšlím a je to super,“ říká ragbistka Julie Doležilová, která stejně jako její kolegyně z reprezentace nemá status profesionálního sportovce.

Hráčky kombinují ragby s civilním zaměstnáním nebo studiem. I tak se připravují v podstatě každý den – ať už na klubové, nebo reprezentační úrovni. Kvůli tréninku národního týmu si Jana Urbanová a Julie Doležilová dokonce zkrátily účast na tiskové konferenci.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme